Témata k nedělní a sváteční liturgii

POVSTAŇ, HOSPODINE, MŮJ BOŽE, ZACHRAŇ MĚ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ 31.1.2022 - PAMÁTKA SV. JANA BOSKA

David pravil všem svým služebníkům, kteří s ním byli v Jeruzalémě: „Utečme pryč, jinak před Absalomem neunikneme; rychle odejděme, aby si nepospíšil a nedostihl nás, nezasáhl nás neštěstím a nevyhubil město ostřím meče.“ David vystupoval po srázu Olivové hory, stoupal a stále plakal, hlavu měl zahalenou a šel bos. Všechen zbrojný lid, který byl s ním, měl hlavu zahalenou a vystupoval s pláčem. - Z  prvního čtení  ( 2 Samuelova 15). 

Absalomova vzpoura proti králi Davidovi je jednou z četných dramatických událostí, popsaných v prvním čtení. Absalom velmi pečlivě a dlouho připravoval spiknutí a dokázal mnoha sliby naklonit si srdce izraelských mužů, kteří přešli na jeho stranu spíše kvůli vlastním zájmům, nežli z nějakého hlubšího přesvědčení. David musí prchat, neboť si nepřeje střet se svým synem. Svůj útěk chápe jako kající úkon a pokorné přijetí Božího trestu. 

Z evangelia:(Marek  5): Ježíš a jeho učedníci se přeplavili na druhý břeh moře do gerazenského kraje. Sotva vystoupili z lodi, hned proti němu běžel z hrobních slují člověk posedlý nečistým duchem. Když zdálky spatřil Ježíše, přiběhl, padl před ním na zem a hrozně vykřikl: „Co je ti po mně, Ježíši, synu Boha nejvyššího? Zapřísahám tě při Bohu, netrap mě!“ Ježíš mu totiž řekl: „Nečistý duchu, vyjdi z toho člověka!“

Úryvek z Markova evangelia je typickým příkladem uplatnění Ježíšových schopností aplikace exorcismu. Je to příběh o osvobození. Událost se odehrává na východě Tiberiadského jezera, což bylo území obývané pohany. Osamělý muž spoutaný silami, kterým se nedokáže bránit, trpí hlubokým duševním konfliktem a zmatkem. Ježíš se s ním potkává mezi hroby. Muže jeho osobnost přitahuje, ale zároveň se ho bojí. Ale Ježíš ho prostě uzdraví. Nečisté duchy z jeho těla vyhání do stáda nedaleko se pasoucích vepřů, aby se pak spolu s nimi utopili v moři. Drama se svou tragičností v něčem podobá příběhům, které se odehrávají v posledních letech Davidova panování.

Odkaz  na  kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  pondělí 31.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  2  Samuelova15,13-14.30; 16,5-13a

Žalmy:  3, 2-3.4-5.6-8b, odpověď:  Povstaň, Hospodine, zachraň mě!

Evangelium:Marek  5,1-20

Zobrazeno 262×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio