Témata k nedělní a sváteční liturgii

CHOĎ PO CESTÁCH BOHA A ZACHOVÁVEJ JEHO NAŘÍZENÍ, PŘIKÁZÁNÍ A USTANOVENÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 3.2.2022

Když se přiblížil pro Davida den smrti, dal příkazy svému synu Šalomounovi: „Odcházím na cestu společnou všem obyvatelům země, chovej se tedy statečně a dokaž, že jsi muž! Dbej na povinnosti vůči Hospodinu, svému Bohu, choď po jeho cestách a zachovávej jeho nařízení, přikázání, ustanovení a výstrahy, jak je psáno v Mojžíšově zákoně. Šalomoun nastoupil na trůn svého otce Davida a jeho královská moc se velmi upevnila.Z  prvního čtení  ( 1 Král 2). 

David umírá. Král David zaujímá dodnes u židů a křesťanů významné místo. Židé dokonce někdy uvádějí ve svých dějinách vládu Davida jako zlatý věk. Ve spojitosti s křesťanskou vírou se můžeme setkat s označením Ježíše Krista jako „syna Davidova“, což znamená, že Ježíš je potomek Davidova rodu. A co se dělo s Hebrejci za vlády Davidova syna Šalomouna? Šalomoun vládl asi v letech 970 – 931 př. Kr. a postupoval v otcových stopách. Upevňoval politické vztahy, rozvíjel obchodování a dostavěl slavný Chrám. Celkově za jeho vlády došlo k velkému hospodářskému i územnímu rozmachu. Uvádí se, že doba jeho čtyřicetileté vlády byla jednou z mála v dějinách Hebrejců, kdy se neválčilo. Šalomoun byl proslulý svou moudrostí a spravedlivostí, která se nesla daleko za hranice jeho říše.

Z evangelia:(Marek  6): Ježíš zavolal svých Dvanáct, začal je posílat po dvou a dával jim moc nad nečistými duchy.Nařídil jim, aby si na cestu nic nebrali, jen hůl.Vydali se tedy na cesty a hlásali, že je třeba se obrátit. Vyháněli mnoho zlých duchů, pomazávali olejem mnoho nemocných a uzdravovali je.

Apoštolové dostávají od Ježíše moc a úkol důvěřovat Boží prozřetelnosti. Povolává apoštoly a vysílá je s úkolem vyzývat k pokání, uzdravovat nemocné a vyhánět démony. Nežádá od nich víc, než sám dělá: opustil svou rodinu a domov, vydal se na cesty a stal se putujícím kazatelem. Žije na okraji společnosti, bojuje proti zlu a zve lidi ke hlubokému vztahu k Bohu. Také mě posílá, abych každý den přinášel dobré zprávy lidem kolem sebe.Učedníci si s sebou směli vzít jen jednu věc - hůl - něco, o co se mohli na cestě opírat. Kdo nebo co je mou „holí“? U koho nebo v čem nacházím oporu ve svém životě Kristova učedníka? Ježíš dobře věděl, proč posílá učedníky po dvou. Velká většina poslaných jsou manželé a jeho plán spásy s nimi počítá a závisí i na jejich zapojení. Tak tomu bylo a je po více jak šedesát roků i u mne. Chvála Kristu a Duchu svatému.

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 3.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Královská 2,1-4.10-12

Mezizpěv: 1 Kron 29,10bc.11abc.11d-12a.12bcd, odpověď: Ty, Hospodine, vládneš nade vším.

Evangelium:  Marek  6,7-13

Zobrazeno 188×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio