Témata k nedělní a sváteční liturgii

CO BŮH SPOJIL, ČLOVĚK NEROZLUČUJ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 7. NEDĚLI 25.2.2022

Nestýskejte si, bratři, jeden na druhého, abyste nebyli souzeni. Hle, soudce už stojí přede dveřmi! Nepřísahejte ani při nebi, ani při zemi, ani jakkoli jinak. Když řeknete ano, ať je to ano, když řeknete ne, ať je to ne. Jinak byste na sebe svolávali odsouzení. Z  prvního čtení  ( Jakub 5).

Jakub v závěrečné části svého listu vybízí křesťany, aby  v trpělivosti očekávali příchod spravedlivého Soudce. Jestliže chceme prožít tuto dobu čekání na druhý příchod Páně v pokoji  a ve vzájemném povzbuzování, je třeba vyvarovat se projevů nespokojenosti a také neskládat přísahy. Křesťan má být hodnověrný. Pak nemá zapotřebí přísahat, protože jeho slovo i jednání bude oním „ano-ano“, nebo „ne-ne“.

Z  evangelia:( Marek 10 ):    Na začátku při stvoření Bůh  `učinil lidi jako muže a ženu'. `Proto opustí muž otce i matku, připojí se ke své ženě, a ti dva budou jeden člověk.' Už tedy nejsou dva, ale jeden. A proto: Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj!“

Ústředním tématem dnešního čtení z Markova evangelia je Ježíšovo učení o nerozlučitelnosti manželství. Muž a žena jsou spojeni manželským svazkem, ke kterému  se zavázali po vyslovení svého závazného „ano-ano“. Muž a žena, tako  svátostně spojeni, mají   všemožně rozvíjet to, co do nich před Bohem bylo vloženo, totiž nerozlučitelnou jednotu, k obrazu a podobě Trojjediného. Muž i žena v sobě nesou obraz Boha, který je Láska. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  pátek 25.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jakub 5,9-12

Žalmy: 103,1-2.3-4.8-9.11-12  , odpověď:  Hospodin je milosrdný a milostivý.

Evangelium:Marek  10,1-12

Zobrazeno 295×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio