Témata k nedělní a sváteční liturgii

DÁ-LI PÁN, BUDEME ŽIVÍ - PAMÁTKA SV. POLYKARPA , BISKUPA A MUČEDNÍKA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA 23.2.2022

Jakpak můžete říkat: „Dnes nebo zítra půjdeme do toho nebo onoho města, zdržíme se tam rok, budeme obchodovat a vydělávat“ – vždyť přece vůbec nevíte, co bude zítra! Co je váš život? Jste jako pára, kterou je chvilku vidět, a potom zmizí. Spíše máte mluvit takto: „Dá-li Pán, budeme živi a podnikneme to nebo ono.“ Z prvního čtení (Jakub 4 ).

Apoštol zdůrazňuje pomíjivost pozemského života. Jak rychle utíká čas člověka! Každý z nás může kdykoliv za různých okolností zemřít.  Jakubova slova to jen potvrzují: „vy přece nevíte, co bude zítra“ . Náš život na této zemi je krátký a nejistý. Často nedomýšlíme, jakému nebezpečí se vystavujeme, když váháme uposlechnout volání Božího Ducha. Odkládat rozhodnutí žít podle Boží vůle vlastně znamená, že jsme se rozhodli žít dál v hříchu. Život, kromě toho, že je krátký, je často neuspokojivý. Denně jsme svědky bezpráví a nespravedlnosti, které nedávají žádný smysl. Není proto divu, že toužíme po věčném životě, který nám Ježíš zaslíbil. Bez něj bychom byli párou, která zde je, pak se rozplyne a upadne v zapomnění.

Z evangelia:( Marek 9 )Jan řekl Ježíšovi: „Mistře, viděli jsme někoho, jak vyhání zlé duchy v tvém jménu. Bránili jsme mu, protože není tvým učedníkem.“ Ježíš však řekl: „Nebraňte mu! Přece žádný, kdo ve jménu mém vykoná zázrak, nemůže pak hned o mně mluvit špatně.“

Ježíšovo jméno dané Bohem Otcem, je nad každé jiné jméno, třesou se před ním ďáblové, otevírá bránu nebeského království, dělá nás Božími dětmi, přináší vykoupení z hříchů, spásu a požehnání, uzdravuje nemocné, má moc nade vším ...Když se modlíme v Ježíšově jménu, když hlásáme Boží slovo, satan padá z nebe jako blesk! Ježíš je to Jméno,které způsobuje jeho pád! Proto má satan ve zvyku rozptýlit naši mysl, abychom nepoužívali jméno Ježíš.

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 23.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jakub 4,13-17

Žalmy:  49,2-3.6-7.8-10.11 , odpověď:  Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království.

Evangelium:  Marek 9,38-40

 

Zobrazeno 215×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio