Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODINE, DEJ SVÉMU SLUŽEBNÍKU CHÁPAVÉ SRDCE, JAK ROZLIŠOVAT DOBRO A ZLO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA 5.2.2022 - PAMÁTKA SV. AGÁTY, MUČEDNICE

Ve snu zjevil se Šalomounovi Hospodin. Bůh pravil: „Žádej si, co bych ti měl dát.“ Šalomoun řekl: „Ty jsi prokázal svému služebníku, mému otci Davidovi, velkou laskavost za to, že se choval vůči tobě s oddaností, spravedlností a s upřímným srdcem a zachoval jsi mu tuto velkou laskavost, když jsi mu dal syna, který sedí na jeho trůnu, jak je tomu dnes. Nuže, Hospodine, můj Bože, tys učinil svého služebníka králem místo Davida, mého otce. Ale já jsem mladíček a nevím si rady. Tvůj služebník je však uprostřed tvého lidu, který sis vyvolil, lidu četného, který nelze pro množství ani sečíst, ani odhadnout. Dej proto svému služebníku chápavé srdce, jak vládnout nad tvým lidem a rozlišovat dobro a zlo- Z  prvního čtení  (1 Královská 3 ). 

To, co je v lidském životě opravdu nejdůležitější, neodpovídá tomu, co se zdá být nejzásadnějším v očích lidí. Šalomounova velikost spočívá v tom, že se dokázal obrátit na Hospodina se správnou prosbou. On sám se nepovažoval za moudrého, a tak si vyprošoval moudrost jako dar od Boha. Protože byl při své žádosti upřímný a hluboce pokorný, obdržel to, oč žádal. Hospodinu se prosba zalíbí a není pouze vyslyšena, ale kromě moudrosti je Šalomoun navíc obdařen bohatstvím a slávou, jejichž míra přesahuje každé očekávání. 

Z evangelia:(Marek  6): Apoštolové se shromáždili u Ježíše a vypravovali mu všechno, co dělali a učili. Řekl jim: „Pojďte i vy někam na opuštěné místo a trochu si odpočiňte.“ Pořád totiž přicházelo a odcházelo tolik lidí, že neměli čas ani se najíst. Odjeli tedy lodí na opuštěné místo, aby tam byli sami. Mnozí je viděli odjíždět a poznali jejich úmysl. Ze všech měst se tam pěšky sběhli. 

Ježíšovo soucitné srdce se obrací ke všem, kdo potřebují odpočinek a jeho slovo. Chápe, co kdo v danou chvíli potřebuje – ať jsou to apoštolové šířící radostnou zvěst, nebo ti, kdo jsou jako ovce bez pastýře. Ježíš chápe, že mnozí z jeho posluchačů hledají vedení na duchovní cestě a při hledání směru svého života. Mluví k nim ze srdce a je pohnut soucitem a nešetří úsilím, aby jim ukázal cestu k Božímu pokoji a k novému životu, o který se s nimi přišel podělit. Své učedníky zve nejprve na opuštěné místo, aby se konečně najedli a odpočinuli. Ví, že lidský organismus se bez toho nemůže obejít. Opomíjíme-li tyto záležitosti, pak se nedivme, že naše srdce vyprahne a naše víra zmalátní. 

Odkaz  na  kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  sobotu 5.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení 1 Královská 3,4-13

Žalmy: 119,9.10.11.12.13.14 , odpověď:  Nauč mě, Hospodine, svým příkazům!

Evangelium:Marek  6,30-34

Zobrazeno 419×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio