Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO JE POZADU V MOUDROSTI, AŤ PROSÍ BOHA A BUDE MU DÁNA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 6. NEDĚLI 14.2.2022

Moji bratři, velmi se radujte, když se octnete ve všelijakých zkouškách. Víte, že zkouška vaší víry vede k vytrvalosti. S vytrvalostí ať je spojeno dílo dokonalé, abyste byli dokonalí, nic vám nescházelo a v ničem abyste nezůstávali pozadu. Když je někdo z vás pozadu v moudrosti, ať prosí Boha, a bude mu dána, protože Bůh všem dává štědře a bez vyčítání. Jen ať prosí s důvěrou a vůbec nepochybujeZ  prvního čtení  ( Jakub 1 ).

Jakubův  list  je možno charakterizovat jako souhrn povzbuzení . Dnešní úryvek o hledání moudrosti je první částí povzbuzení úvodního. Jeho základním tématem, ke kterému se autor bude v průběhu listu vracet, i když bude nahlíženo z různých hledisek, je prozřetelnost Boží, která stojí za zkouškami, jež věřící musí podstupovat.

Z  evangelia:( Marek 8 ):    Přišli farizeové a začali se přít s Ježíšem; žádali od něho znamení z nebe, aby ho pokoušeli. Zhluboka vzdychl a řekl: „Proč toto pokolení žádá znamení? Amen, pravím vám: Tomuto pokolení žádné znamení dáno nebude!“

Ode dne, kdy Ježíš v Káně proměnil vodu ve víno, poskytoval mnoho „znamení“, a přece je farizeové nevnímali. Zde žádají o zázrak na objednávku. Žádají znamení i poté, co nasytil pět tisíc lidí z židovského národa v Galilei  a potom čtyři tisíce z jiných národů. Všechny divy, které Ježíš koná, jsou oněmi “znameními z nebe”, která si farizeové žádají. Ale oni mají zamčená srdce. Nevidí, koho mají před očima, a stále chtějí ještě něco jiného.

Lukáš píše: „Toto pokolení je pokolení zlé. Hledá znamení, ale jiné znamení mu dáno nebude než znamení Jonášovo. Jako Jonáš byl znamením pro Ninivany, tak bude i Syn člověka znamením pro toto pokolení. Královna jihu povstane na soudu proti mužům tohoto pokolení a odsoudí je, protože přišla až z daleké země, aby slyšela Šalomounovu moudrost, a zde je přece někdo víc než Šalomoun“ (11,29-32).

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí  14.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jakub  1,1-11

Žalmy:  119,67.68.71.72.75.76 , odpověď:  Ať se mi dostane tvého slitování, Hospodine, abych byl živ.

Evangelium:Marek  8,11-13

Zobrazeno 365×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio