Témata k nedělní a sváteční liturgii

MILUJTE SVÉ NEPŘÁTELE - 7. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 20 .2.2022

David přešel na protější stranu údolí , zastavil se na vrcholu hory a zdaleka – byla to velká vzdálenost – volal: „Zde je kopí, králi! Ať sem přijde jeden ze služebníků a vezme ho. Hospodin odplatí každému podle jeho spravedlnosti a věrnosti; vždyť dnes tě vydal Hospodin do mé ruky, ale já jsem nechtěl vztáhnout ruku na pomazaného od Hospodina.“   ( 1. Samuelova 26     )  –  Z  prvního čtení

V příběhu z knihy Samuelovy čteme o mladém Davidovi, který je pronásledován králem Saulem, usilujícím o jeho život. David  se mohl svého protivníka zbavit. Odmítl ale toto pokušení. Ctí totiž Saulovu posvátnou královskou hodnost stvrzenou pomazáním. Pouze potom svému nepříteli zdaleka ukazuje, že skutečně měl reálnou příležitost ho zabít. Král se přesto zbavit nenávisti nedokáže. Budoucí jeruzalémský král David, projevující velkodušnost, schopnost ovládat vášně a mít důvěru ve spravedlivého Boha, zaujímá postoj smíření, chybějící Saulovi. Láska vůči nepříteli dovedená k dokonalosti připomíná Ježíšovo učení a je jedním z pravidel, jímž se má řídit každý opravdový křesťan. 

Ze   druhého čteni:   (1 Korinťanům 15) První člověk byl utvořen ze země, je pozemský, druhý člověk je z nebe. Když někdo pochází ze země, ze země jsou i jeho děti. Když někdo pochází z nebe, z nebe jsou i jeho děti. My jsme na sobě nesli podobnost s tím člověkem, který pocházel ze země. Stejně tak poneseme i podobnost s tím, který je z nebe.

Apoštol Pavel ve svém listě na vztahu mezi prvním člověkem Adamem a posledním Adamem -Kristem vyjasňuje křesťanům Korintu podstatu velikonočního tajemství smrti a vzkříšení. To, že přechod od hmotného těla k tělu duchovnímu je součástí Božího plánu spásy. Kristova novost nespočívá v tom, že žije, ale že nabízí dar života všem. Je to dar týkající se celého člověka – těla, duše a ducha – aby zakusil nový a věčný život.  Když jsme se tedy stali bratry prvního člověka Adama  jako pozemského člověka, budeme rovněž bratry posledního Adama Krista jako člověka nebeského. 

Z evangelia:( Lukáš 6 ). Ježíš řekl svým učedníkům: „Vám, kteří posloucháte, říkám: Milujte své nepřátele, prokazujte dobro těm, kdo vás nenávidí, žehnejte těm, kdo vás proklínají, modlete se za ty, kdo vám ubližují. Vaše odměna bude hojná a budete syny Nejvyššího, neboť on je dobrý k nevděčným i zlým. Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec! Nesuďte, a nebudete souzeni, nezavrhujte, a nebudete zavrženi. Odpouštějte, a bude vám odpuštěno. Dávejte, a dostanete, míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína. Neboť jakou měrou měříte, takovou se zase naměří vám.“

Text evangelia je jako ozvěna blahoslavenství a pomáhá nám objevit jejich základ: „Milujte své nepřátele“ Ježíš proti nenávisti staví lásku, Jde o bratrskou lásku, která ukazuje, že jsme Boží děti. Nemáme jiný cíl než lásku, která umí odpouštět, protože zakusila dar odpuštění. Nemáme jiné přikázání než následování láskyplného a milosrdného Boha cestou prokazování dobra a milosrdenství.

Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 146:„LÁSKA K NEPŘÁTELŮM“   viz  .   

Odkaz na kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě  slova na  neděli  20.2.2022.  (Níže uveden jen základní přehled).

1. čtení:  1 Samuelova 26,2.7-9.12-13.22-23

Žalmy:  103,1-2.3-4.8+10.12-13 ,  odpověď:  Hospodin je milosrdný a milostivý.

2. čtení:  1 Korinťanům 15,45-49

Evangelium:   Lukáš 6,27-38

Zobrazeno 265×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio