Témata k nedělní a sváteční liturgii

PAMATUJ NA NÁS, HOSPODINE, PRO NÁKLONNOST K SVÉMU LIDU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 5. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 12.2.2022

Král Jorobeám se rozhodl, že dá zhotovit dva býčky ze zlata, a řekl lidu: „Dost už s tím putováním do Jeruzaléma. Neobrátil se ve svém zlém chování, ale pokračoval v ustanovování kněží z obyčejných lidí pro obětní výšiny. Kdo chtěl, toho posvětil, a stal se knězem na obětních výšinách. Toto jednání uvedlo Jorobeamův dům do hříchu a způsobilo jeho pád a vyhubení s povrchu země.Z  prvního čtení  (1 Královská  12; 13 ). 

Šalomounovo království je definitivně rozděleno. Po politickém rozpadu následuje velmi rychle také náboženské rozdělení . Návštěvy Jeruzaléma by jistě vedly k tomu, že srdce lidu by se navracelo zpět k Davidovi a jeho potomkům, sedícím na trůně zakladatele dynastie. 

Z evangelia:(Marek  8): V těch dnech byl s Ježíšem zase velký zástup a neměli co jíst. Rozkázal, aby se lid posadil na zem, vzal těch sedm chlebů, vzdal díky, lámal a dával učedníkům, aby je předkládali; předložili je tedy lidu. Měli také několik malých ryb. Požehnal je a řekl, aby i ty předkládali. A najedli se dosyta a sesbíralo se ještě sedm košíků zbylých kousků. Těch (lidí) bylo na čtyři tisíce. 

V dnešním úryvku Marek klade důraz na to, že rozmnožení chlebů, což je předobraz křesťanské eucharistie, se odehrálo ve prospěch pohanů. Další okolností je Ježíšovo niterné a hluboké soucítění s únavou a hladem lidí. Dvě čtení položená vedle sebe nás vedou k tomu, abychom se pozastavili nad odlišností chování krále Jorobeama  a Ježíše. Panovník právě zrozeného království si vůbec nedělá starosti, zda nesvádí lid k hříchu, který je počátkem rozpadu a pádu. Ježíšovo jednání je orientováno zcela opačně, on nemyslí na sebe a na svou prestiž, nýbrž na člověka. Má na zřeteli a pozorně vnímá jeho potřeby, které jsou jak materiální, tak duchovní povahy. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na sobotu 12.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Královská  12,26-32; 13,33-34

Žalmy:  106,6-7a.19-20.21-22 ,odpověď:  Pamatuj na nás, Hospodine, pro náklonnost k svému lidu.

Evangelium:  Marek  8,1-10

Zobrazeno 340×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio