Témata k nedělní a sváteční liturgii

PŘIJĎ A NÁSLEDUJ MĚ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 8. NEDĚLI 28.2.2022

Buď veleben Bůh a Otec našeho Pána Ježíše Krista! Protože je tak nesmírně milosrdný, znovu nás zrodil, takže zmrtvýchvstáním Ježíše Krista máme živou naději na dědictví, které nepomine, na dědictví skvělé a trvalé. Je pro nás připraveno v nebi; protože totiž máte víru, chrání vás Boží moc a vede ke spáse. Až se pak zjeví Ježíš Kristus, bude vám to ke chvále, slávě a cti. Toho milujete, ačkoli jste ho neviděli; v něho věříte, třebaže ho ještě nevidíte. Zato budete jásat v nevýslovné a zářivé radosti; až dosáhnete cíle své víry, totiž spásy duše. Z  prvního čtení  ( 1 Petr 1 ). 

Žijeme v čase probíhající obrody lidstva, která se naplnila při vzkříšení Ježíše Krista z mrtvých a  v čase jejího plného projevení  se v nás. Ono dědictví uchovávané pro nás v nebi představuje cílový bod, k němuž tíhne naše naděje. Víra nám dovoluje vstoupit pod svrchovanou vládu všemohoucího Boha. Mezi znovuzrozením, k němuž již došlo a které je již skutečností v oslaveném Kristu, a plným projevem Boží slávy, k němuž teprve dojde, existuje souvislost.  Určité napětí z očekávání je však kořenem života víry, který oživuje touhu po plnosti zjevení Božího království.

Z  evangelia:( Marek 10 ): Ježíš na něho pohlédl s láskou a řekl mu: "Jedno ti schází: Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi. Pak přijď a následuj mě!" On pro to slovo zesmutněl a odešel zarmoucen, protože měl mnoho majetku. Ježíš se rozhlédl a řekl svým učedníkům: "Jak těžko vejdou do Božího království ti, kdo mají bohatství!" Učedníci užasli nad jeho slovy. Ježíš jim však znovu řekl: "Děti, jak je těžké vejít do Božího království! Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království."

„Přijď a následuj mě,“ praví Ježíš bohatému mladíkovi, který se pídí po věčném životě. Ježíš, po němž  Otec vyžaduje bezvýhradnou poslušnost, ji požaduje i od nás. Tak se má naplňovat Otcův záměr, který se již definitivně naplnil v samotném Ježíšovi a nyní se dokonává v jeho „Těle“, tedy v církvi. Ten, kdo chce opravdu následovat Ježíše, se opravdu musí naučit pracovat a spolupracovat na záměrech celého společenství. Bohatstvím věřícího je Ježíš. Všechno, co člověka odvádí od následování, co jej pokouší k nepozornosti vůči Ježíšovu slovu, představuje překážku, kterou však dokáže víra překonat. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí 28.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Petr 1,3-9

Žalmy: 111, 1-2.5-6.9+10c, odpověď:  Hospodin bude neustále pamatovat na svou smlouvu.

Evangelium:Marek  10,17-27

Zobrazeno 322×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio