Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLYŠTE MĚ VŠICHNI A POCHOPTE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 5. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 9.2.2022

Královna ze Sáby poznala všechnu Šalomounovu moudrost. Skutečně bylo pravda, co jsem ve své zemi slyšela o tobě a tvé moudrosti. Nechtěla jsem věřit tomu, co se říkalo, dokud jsem nepřišla a neviděla na vlastní oči. Šťastní tvoji zdejší služebníci, kteří stále stojí před tebou a poslouchají tvou moudrost! Veleben buď Hospodin, tvůj Bůh, který si v tobě zalíbil a posadil tě na trůn Izraele! Hospodin miluje Izraele navěky, a proto tě ustanovil králem, abys konal právo a spravedlnost.“  Z  prvního čtení  (1 Královská 10 ).

Královna ze Sáby se vydala na dlouhou cestu, aby mohla spatřit Jeruzalém a setkat se s věhlasným králem Šalomounema a jeho moudrostí.Sába se stává symbolem národů, které se obracejí a přicházejí k pravému Bohu. Evangelisté využívají narážek na uvedené obrazy ze stránek Bible v prorockých knihách k tomu, aby zasáhli všechny ty komunity, které zatím odmítají přijmout zvěst, že spása, uskutečněná Ježíšem Kristem, je také pro ty, kdo přicházejí  z pohanství a neuznávají, „že zde je přece někdo víc nežli Šalomoun“ (srov. Mt 12,42).

Z evangelia:(Marek  7 ): Ježíš k sobě přivolal zástup a řekl jim: „Slyšte mě všichni a pochopte! Člověka nemůže poskvrnit nic, co do něho vchází zvenčí, ale co vychází z člověka, to ho poskvrňuje.“ Z nitra totiž, ze srdce lidí, vycházejí špatné myšlenky, smilství, krádeže, vraždy, cizoložství, lakota, zloba, lest, prostopášnost, závist, urážky, pýcha, nerozumnost. Všechno to zlé vychází z nitra a člověka poskvrňuje.“

V Markově evangeliu stojíme před zcela novým principem křesťanské mravnosti. Bůh svou milostí zcela netušeným způsobem „vtrhává“ do naší existence. Boží slovo, které nás zastihuje, ukládá nové pravidlo poslušnosti: „Slyšte mě“. Naslouchání Božímu slovu, jímž je sám Boží Syn, Ježíš Kristus, je kořenem našeho následování Krista, vtělené Boží Pravdy.

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 9.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Královská    10,1-10 

Žalmy:  37,5-6.30-31.39-40,odpověď:  Ústa spravedlivého mluví moudře.

Evangelium:  Marek  7,14-23

Zobrazeno 277×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio