Témata k nedělní a sváteční liturgii

TO JE MŮJ MILOVANÝ SYN, TOHO POSLOUCHEJTE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 6. NEDĚLI 19.2.2022

Jazyk je oheň, dovede způsobit kdejakou špatnost. Právě jazyk mezi našimi údy může poskvrnit celého člověka, zapaluje celý náš život. Žádný člověk nestačí zkrotit jazyk. Je to zlo, které nedá pokoje, plné smrtonosného jedu. Jím velebíme Pána a Otce, a jím zlořečíme lidem, stvořeným k obrazu Božímu. Z jedněch a týchž úst vychází dobrořečení i zlořečení. Moji bratři, tak to být nemá! Z  prvního čtení  ( Jakub 3 ).

Víra, jak jsme o tom četli včera, se projevuje ve skutcích, ale také v tom, jak člověk mluví. Pravdivé a upřímné mluvení představuje pro věřícího výraz opravdovosti jeho víry. Dvojakost v mluvení je jako oheň. Je to jiskra pekelného ohně. Když se tato jiskra uchytí v člověku, hrozí zničit celý život.  Je pravda, že slovo nás může někdy velmi bolestivě zasáhnout, zranit, dokonce i zabít.  Jedním a týmž jazykem můžeme velebit Otce a zároveň zlořečit svým bratřím. 

Z  evangelia:  ( Marek 9 ) Ježíš vzal s sebou Petra, Jakuba a Jana a vyvedl je na vysokou horu, aby byli sami. A byl před nimi proměněn. Jeho oděv zářivě zbělel – žádný bělič na zemi by ho nedovedl tak vybílit. Zjevil se jim Eliáš s Mojžíšem a rozmlouvali s Ježíšem. Tu se objevil oblak a zastínil je. Z oblaku se ozval hlas: „To je můj milovaný Syn, toho poslouchejte!“

Rovněž  dnešní evangelium hovoří o slovu, naslouchání a mlčení. Vyprávění o proměnění Ježíše na hoře je podle Marka třeba vykládat v souvislosti s tím, co mu předcházelo. K události dochází po Petrově vyznání víry a ihned  po první předpovědi utrpení Krista. Proměnění představuje oficiální pečeť, kterou Otec ověřuje  před svědkyposlání svého Syna a dává zaznít svému Božímu hlasu: „To je můj milovaný Syn, toho poslouchejte!“ To je  navýsost cenné sdělení, platné tehdy i dnes. Buďme proto trvale ve stavupozorného naslouchání Ježíšovu vtělenému Slovu, uchovávejme je ve svém srdci a rozvažujme  o něm dříve, než je vypustíme ze svých úst. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 19.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jakub  3,1-10

Žalmy: 12,2-3.4-5.7-8  , odpověď:Ty nás, Hospodine, ochráníš.

Evangelium:Marek  9,2-13

Zobrazeno 385×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio