Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUĎTE DOKONALÍ JAKO JE DOKONALÝ VÁŠ NEBESKÝ OTEC – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 12.3.2022

Mojžíš řekl lidu: „Zavázal jsi dnes Hospodina k prohlášení, že bude tvým Bohem, když budeš chodit po jeho cestách, když budeš zachovávat jeho nařízení, příkazy a ustanovení a když ho budeš poslouchat. A Hospodin tě dnes zavázal, že mu chceš být zvláštním lidem, jak ti slíbil, když budeš zachovávat všechny jeho příkazy. Nad všechny národy, které učinil, tě vyvýší ke slávě, cti a chvále, a ty budeš lidem zasvěceným Hospodinu, svému Bohu, jak to nařídil.“ Z  prvního čtení (Deuteronomium  26). 

Bůh se svým národem uzavřel smlouvu a přikázal mu, aby celým svým srdcem zachovával jeho zákony a přikázání. Je to smlouva mezi věrným Bohem a národem Izraele. Má „teologický“ charakter, protože je uzavřena mezi dvěma nerovnými stranami. Bůh přitom není absolutní, vzdálené a nedostižné Bytí, ale Bůh společenství, který touží po spáse svého vyvoleného národa. Z vlastní iniciativy a z čisté lásky si tento Bůh vyvolil svůj lid a očekává, že tento lid na jeho nabídku správně odpoví, přijme jeho milost a bude poslouchat jeho hlas. 

Z  evangelia:(Matouš 5,43-48)Ježíš řekl svým učedníkům: „Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Miluj svého bližního' a měj v nenávisti svého nepřítele. Ale já vám říkám: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Tak budete syny svého nebeského Otce, neboť on dává vycházet svému slunci pro zlé i pro dobré a sesílá déšť spravedlivým i nespravedlivým. Jestliže tedy milujete ty, kdo milují vás, jakou budete mít odměnu? Copak to nedělají i celníci? A jestliže pozdravujete jen své bratry, co tím děláte zvláštního? Copak to nedělají i pohané? Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ 

Ježíš nám ukazuje, k jakému cíli nás přivádí poslušnost příkazů a nařízení plynoucích ze smlouvy, o jejíž uzavření   jsme slyšeli v prvním čtení. Máme se stát Božími dětmi, abychom se podobali nebeskému Otci a byli dokonalí, jako je dokonalý on. Kristus nám zjevuje, že se Boží dokonalost projevuje jako milosrdenství ke všem lidem a jako všeobecná velkorysost a dobrota, která nekonečně převyšuje naše očekávání. Směřovat k dokonalosti tedy znamená přizpůsobovat své srdce srdci Boha Otce, který všechny lidi – dobré i zlé , spravedlivé i nespravedlivé , vděčné i nevděčné – zahrnuje dobrem. Ježíš nás zve, abychom i těm , kdo nám působí zlo, s takovou láskou vycházeli vstříc. Dokonalá láska se pozná podle toho, že nabízí ten nejvzácnější dar – odpuštění.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 12.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:   Deuteronomium  26,16-19

Žalmy:  119,1-2.4-5.7-8  , odpověď:Blaze těm, kteří kráčejí v zákoně Hospodinově.

Evangelium:   Matouš 5,43-48

Zobrazeno 394×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio