Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUĎTE SVATÍ, PONĚVADŽ JÁ , HOSPODIN, VÁŠ BŮH, JSEM SVATÝ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 7.3.2022

Hospodin řekl Mojžíšovi: „Mluv k celému společenství izraelských synů a řekni jim: 'Buďte svatí, poněvadž já, Hospodin, váš Bůh, jsem svatý!Nemsti se, nechovej proti svým krajanům zášť, ale miluj svého bližního jako sebe. Já jsem Hospodin!   Z  prvního čtení  ( Leviticus 19 ). 

„Já jsem Hospodin !“ opakuje ve Starém zákoně Bůh, aby zpečetil závažnost přikázání účinné a každodenní lásky k bližnímu. Já jsem Hospodin , který vidí vaše chování, stará se o život každého člověka  a chce, aby jej i on respektoval a snažil se mu pomoci, protože jen tak bude svatý, jako on je svatý. 

Z  evangelia:(Matouš 25 )Ježíš řekl svým učedníkům: „Až přijde Syn člověka ve své slávě a s ním všichni andělé, posadí se na svůj slavný trůn a budou před něj shromážděny všechny národy. A oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů. Ovce postaví po své pravici, kozly po levici. Tu řekne král těm po své pravici: `Pojďte, požehnaní mého Otce, přijměte jako úděl království, které je pro vás připravené od založení světa. 

Evangelista Matouš se v úryvku odvolává na židovskou apokalyptickou tradici. Dotýká se posledních věcí člověka a všeobecného soudu. Syn člověka je v tomto myšlenkovém proudu pojat zároveň jako pozemšťan i nebešťan, který obnovuje  Boží království a přivádí všechny vyvolené k Bohu. S touto svatou postavou identifikuje Ježíš sám sebe: on sám přijde na konci dějin, aby se definitivně a viditelně ujal královské vlády, která byla dosud skrytá lidským očím. Král-Pastýř oddělí jedny od druhých, a vykoná tak soud, jehož hlavním rozlišovacím kriteriem bude láska. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí 7.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:    Leviticus – (3. kniha Mojžíšova) 19,1-2.11-18

Žalmy: 19,8.9.10.15, odpověď:  Tvá slova, Pane, jsou duch a jsou život.

Evangelium:  Matouš 25,31-46

Zobrazeno 629×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio