Témata k nedělní a sváteční liturgii

MNOZÍ PRVNÍ BUDOU POSLEDNÍMI A POSLEDNÍ PRVNÍMI – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 8. NEDĚLI 1.3.2022

Milovaní!    Jak se uskuteční spása, to se snažili poznat a to zkoumali už proroci. Předpovídali o těch dobrodiních, kterých se mělo dostat vám. Zkoumali, na který čas a na jaké okolnosti poukazoval Kristův Duch, který v nich působil, protože on už předem potvrzoval, že Kristus musí trpět a pak být oslaven. Dostalo se jim zjevení, že tuto službu konají ne pro sebe, ale pro vás - a teď jsou vám ty pravdy zvěstovány od hlasatelů evangelia skrze Ducha Svatého poslaného z nebe.Z prvního čtení (1 Petr 1 ). 

Duch svatý je jediným pramenem zvěsti ohlašující spásu, která je lidem darována skrze vzkříšení Ježíše Krista. Tento Duch působil už v prorocích. Vedl je k tomu, aby poznávali Kristovo tajemství, tedy utrpení, kterým měl projít, a slávu, která měla po tom všem nadejít. O tom pak v síle téhož Ducha proroci vydávali svědectví. Po Kristově vzkříšení, je tento Duch seslán z nebes a působí v těch, kdo hlásají a přijímají evangelium. 

Z  evangelia:( Marek 10 ): Petr řekl Ježíšovi: "My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou." Ježíš odpověděl: "Amen, pravím vám: Nikdo není, kdo by opustil dům, bratry nebo sestry, matku nebo otce, děti nebo pole pro mě a pro evangelium, aby nedostal stokrát víc nyní v tomto čase: domy, bratry a sestry, matky a děti i pole, a to i přes pronásledování, a v budoucím věku život věčný! A tak mnozí první budou posledními a poslední prvními."

Tato Ježíšova slova nám dávají důvěru a hlubokou radost. Bůh je opravdu štědrý. Dostaneme stokrát víc, dokonce už v tomto životě. Při pohledu zpět na svůj život si můžeme ověřit, jak je to pravdivé. Avšak přece život Ježíšových následovníků nebude ušetřen ani pronásledování. Ale poslední budou prvními.   Ježíšovi následovníci mají být součástí veliké rodiny. Toto ohromné společenství se neobejde bez trápení, ale odměnou mu bude radost v tomto světě a věčný život na onom.  Učedníci musejí být opravdu svobodní k následování Ježíše a ke službě jeho království, i kdyby to znamenalo opustit příbuzné a přátele. Ježíš jim slibuje jiné společenství na základě víry už nyní a pak i na věčnosti.. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 1.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Petr 1,10-16

Žalmy: 98, 1.2-3ab.3cd-4, odpověď:  Hospodin uvedl ve známost svou spásu.

Evangelium:Marek  10,28-31

Zobrazeno 289×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio