Témata k nedělní a sváteční liturgii

PLESAT A JÁSAT BUDOU NAVĚKY - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 4. NEDĚLI POSTNÍ 28.3.2022

Toto praví Hospodin: „Hle, utvořím nová nebesa a novou zemi, nebude se vzpomínat na to, co minulo, nikomu to nevstoupí na mysl. Plesat a jásat budou navěky nad tím, co stvořím: neboť - hle - v jásot přetvořím Jeruzalém a lid jeho v radost! Plesat budu nad Jeruzalémem, radovat se budu ze svého lidu.Z  prvního čtení:  (Izaiáš  65). 

Po návratu z vyhnanství je Boží lid i nadále vystaven pokušení modloslužby. Provokuje Hospodina tím, že se vzpírá jeho hlasu a nevzývá jeho jméno. Prorok mu proto připomíná, že Bůh připravuje svým věrným služebníkům zcela jiný úděl než těm, kdo se mu vzpírají.  Spásonosné Boží dílo promění svět. Toto zaslíbení se naplnilo v Ježíši a své plnosti  dosáhne na konci časů. 

Z  evangelia: (Jan 4): Ježíš odešel ze Samařska do Galileje. Galilejané ho vlídně přijali, protože viděli všechno, co vykonal v Jeruzalémě o svátcích; i oni tam totiž byli na svátky. Přišel tedy zase do Kány v Galileji, kde proměnil vodu ve víno. Byl tam jeden královský úředník, jehož syn ležel nemocen v Kafarnau. Vyhledal Ježíše a prosil, aby šel a uzdravil mu syna - už totiž skoro umíral. Ježíš mu řekl: „Jen jdi, tvůj syn je živ.“ A uvěřil on i všichni v jeho domě. To bylo druhé znamení, které Ježíš vykonal.

Ježíšovo slovo tam, kde nalezne víru, dává život. Když je člověk s vírou a poslušností přijme, stane se svědkem zázraku. Uvěřit Božímu slovu je totéž jako otevřít dveře do naprosto nové skutečnosti. Tímto živým Božím slovem je Ježíš. Jedině on nám může dát slovo plné života a síly. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí 28.3.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Izaiáš 65,17-21

Žalmy: 30,2+4.5-6.11-12a+13b,  odpověď: Chci tě oslavovat, Hospodine, neboť jsi mě vysvobodil.

Evangelium:  Jan 4,43-54

Zobrazeno 343×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio