Témata k nedělní a sváteční liturgii

SYN ČLOVĚKA NEPŘIŠEL , ABY SI NECHAL SLOUŽIT, ALE ABY SLOUŽIL – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 2. NEDĚLI POSTNÍ 16.3.2022

Řekli moji nepřátelé: „Pojďme a osnujme plán proti Jeremiášovi! Pojďme a ubijme ho vlastním jeho jazykem, číhejme na všechna jeho slova!“ Všimni si mě, Hospodine, a slyš hlas mých protivníků! Má se snad odplácet za dobro zlem? Vždyť mi kopají jámu! Vzpomeň, že jsem před tebou stával, abych se za ně přimlouval, abych od nich odvrátil tvůj hněv! Z  prvního čtení  (Jeremiáš 18,18-20).

Prorok Jeremiáš je v ohrožení života. Nejvyšší představitelé národa se snaží nepohodlného proroka umlčet. Prorok zde ztělesňuje Služebníka Božího, který trpí, protože je věrný svému povolání  i národu. To co Jeremiáš koná, až přijde čas, se plně uskuteční na pravém trpícím Služebníku – na Ježíši, kterého představitelé národa skutečně přivedou až na smrt. On však na ně nebude svolávat Boží odplatu, ale nabídne jim odpuštění. Svobodně dá svůj život za všechny i za ty, kdo jej ukřižují. 

Z  evangelia:(Matouš 20)Když se Ježíš vydal na cestu do Jeruzaléma, vzal si stranou dvanáct učedníků a na cestě jim řekl: „Teď jdeme do Jeruzaléma. Tam Syn člověka bude vydán velekněžím a učitelům Zákona. Odsoudí ho k smrti a vydají pohanům, aby se mu posmívali, zbičovali a ukřižovali ho, ale třetího dne bude vzkříšen.“ Tu k němu přistoupila matka Zebedeových synů se svými syny a padla mu k nohám, aby ho o něco požádala. Zeptal se jí: „Co si přeješ?“ Odpověděla mu: „Poruč, aby tito dva moji synové zasedli jeden po tvé pravici a druhý po tvé levici v tvém království.“ Ježíš na to řekl: „Nevíte, oč žádáte. Kdo by chtěl být mezi vámi veliký, ať je vaším služebníkem, a kdo by chtěl být mezi vámi první, ať je vaším otrokem. Vždyť ani Syn člověka nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za všechny.“

Ježíš putuje do Jeruzaléma s  vědomím , co bude cílem jeho pouti. Svým učedníkům jasně sděluje, jaké utrpení ho tam očekává. To ale učedníci nejsou schopni přijmout. Nadále uvažují o svém Mistru - i sami o sobě – v kategoriích úspěchu a moci. Vysvětluje jim tedy znovu, že ten kdo touží po nejvýznamnějších místech v Božím království, musí být jako Ježíš připraven vykupovat hřích světa  a přijmout trest Boží vyhrazený hříšníkům. On Boží Syn, nepřišel na zem vládnout, ale jako Hospodinův Služebník dát svůj život  jako výkupné, aby všem lidem, zotročeným hříchem a propadlým smrti, přinesl pravou svobodu.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 16.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jeremiáš 18,18-20

Žalmy: 31,5-6.14.15-16 , odpověď: Zachraň mě, Hospodine, svou slitovností. .

Evangelium:   Matouš 20,17-28

Zobrazeno 284×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio