Témata k nedělní a sváteční liturgii

TI, KDO KONALI DOBRO, BUDOU VZKŘÍŠENI K ŽIVOTU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 4. NEDĚLI POSTNÍ 30.3.2022

Jásejte, nebesa, plesej, země, radostně se veselte, hory, neboť Hospodin těší svůj národ, smilovává se nad svými ubožáky. Sión řekl: `Hospodin mě opustil, Pán na mě zapomněl.' Copak může zapomenout žena na své nemluvně, není jí líto plodu vlastního těla? I kdyby ona zapomněla, já přece nezapomenu!“Z  prvního čtení (Izaiáš 49).

Prorok pozoruje návrat vyvoleného lidu, přicházejícího z Babylonu i ze všech míst, kam byl rozptýlen. Celý vesmír jásá nad milosrdenstvím , které Hospodin prokazuje svému lidu. Jeho láska je veliká a něžná, neochvějně věrná – jako láska matky ke svým dětem. Tyto obrazy převzaté z lidského života, chtějí vyjádřit, že Bůh se spojil se svým stvořením. Hospodin není vzdáleným a netečným Bohem ani nelítostným Soudcem, ale Bohem blízkým, kterému leží na srdci osud všech jeho dětí. 

Z  evangelia (Jan 5 ):  Amen, amen, pravím vám: Kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má věčný život a nepodléhá soudu, ale přešel už ze smrti do života. Amen, amen, pravím vám: Přichází hodina - ano, už je tady - kdy mrtví uslyší hlas Božího Syna a ti, kdo uslyší, budou žít. Jako totiž Otec má život sám v sobě, tak dal i Synovi, aby měl život sám v sobě, a obdařil ho mocí konat soud, protože je Syn člověka. Nedivte se tomu, neboť přichází hodina, kdy všichni v hrobech uslyší jeho hlas a vyjdou: ti, kdo konali dobro, budou vzkříšeni k životu, kdo páchali zlo, budou vzkříšeni k odsouzení. Já sám ze sebe nemohu dělat nic. Soudím podle toho, co slyším, a můj soud je spravedlivý, protože nehledám vůli svou, ale vůli toho, který mě poslal.“

V evangeliu podle Jana Ježíš ukazuje, že jako Syn Boží, podstatně spojený s Otcem, koná všechno tak, jak vidí a slyší u svého Otce. Proto má také autoritu soudit. Všem, kdo s vírou slyší jeho slovo a uchovávají je ve svém srdci, byla dána moc stát se Božími dětmi. Už nyní přecházejí ze smrti k věčnému životu a v poslední den se nesetkají s nelítostným Soudcem, ale s Otcem, který je od věků očekává a poznává v nich tvář svého milovaného Syna, jenž se stal naším prvorozeným bratrem. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 30.3.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Izaiáš 49,8-15

Žalmy: 145,8-9.13cd-14.17-18,  odpověď: Milosrdný a milostivý je Hospodin.

Evangelium:  Jan 5,17-30

Zobrazeno 200×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio