Témata k nedělní a sváteční liturgii

ŽÁDNÝ PROROK NENÍ VÍTANÝ VE SVÉM DOMOVĚ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 21.3.2022

Náman, velitel vojska aramejského krále, byl u svého pána vlivným mužem a váženým pro vítězství, které Hospodin popřál skrze něj Aramejcům, ale byl malomocný. Elizeus poslal k němu posla se vzkazem: „Jdi se umýt sedmkrát v Jordáně a tvé tělo se obnoví; jdi a budeš čistý!“ Sestoupil tedy a ponořil se do Jordánu sedmkrát podle nařízení Božího muže a jeho tělo se obnovilo jako tělo malého dítěte a byl čistý. Náman se vrátil k Božímu muži s celým svým doprovodem, stanul před ním a řekl: „Hle, už vím, že není Boha po celé zemi, jen v Izraeli.“  Z  prvního čtení (2 Královská 5).

Izraelský prorok Elizeus dává Námanovi na první pohled velmi prosté, téměř banální instrukce, jak očistit své tělo od malomocenství , kterým tento syrský vojevůdce trpí. A Náman se uzdravuje. Toto uzdravení je současně prvním krokem k tomu, aby Náman dospěl k vyznání víry v Boha Izraele. 

Z  evangelia:(Lukáš 4)Když přišel Ježíš do Nazareta, řekl lidu v synagoze: „Amen, pravím vám: Žádný prorok není vítaný ve svém domově. Říkám vám podle pravdy: Mnoho malomocných bylo v izraelském národě za proroka Elizea, ale nikdo z nich nebyl očištěn, jenom Náman ze Sýrie.“ Když to slyšeli, všichni v synagoze vzplanuli hněvem. Zvedli se, vyhnali ho ven z města a vedli až na sráz hory, na níž bylo vystavěno jejich město, aby ho srazili dolů. On však prošel jejich středem a ubíral se dál.

Událost, o které dnes čteme z evangelia, Lukáš umístil na počátek Ježíšova veřejného působení. Ježíš se vrátil mezi své rodáky , předčítá úryvek z proroka Izaiáše a ohlašuje, že se na něm tato slova naplnila. (Lk 4,18-19). „Do vlastního přišel, ale vlastní ho nepřijali“ (Jan 1.11). To je shrnutí celého Ježíšova veřejného působení a komentář toho, že jej odmítli i obyvatelé Nazareta. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí21 .3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení: 2 Královská 5,1-15a

Žalmy: 42,2.3; 43,3.4 , odpověď:  Má duše žízní po živém Bohu, kdy už ho spatřím tváří v tvář?

Evangelium:   Lukáš 4,24-30

Zobrazeno 264×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio