Témata k nedělní a sváteční liturgii

BEZBOŽNÍ SMÝŠLEJÍ ZVRÁCENĚ, KLAMOU SE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 4. NEDĚLI POSTNÍ 1.4.2022

Bezbožní, kteří smýšlejí zvráceně, praví toto: „Číhejme na spravedlivého, je nám k ničemu a staví se proti našim skutkům, vytýká nám přestoupení zákona, předhazuje nám provinění proti mravům. Chlubí se, že zná Boha, nazývá se dítětem Páně. Podívejme se, zda jsou pravdivá jeho slova, zkusme, jak to s ním skončí. Je-li spravedlivý Božím synem, Bůh se ho ujme a vysvobodí ho z ruky protivníků. Zkoušejme ho soužením a trápením, abychom poznali jeho mírnost a přesvědčili se o jeho trpělivosti. Odsuďme ho k hanebné smrti, zda najde ochranu, jak říká.“ Tak smýšlejí, ale klamou se, protože je oslepila jejich zloba.  Z  prvního čtení  (Mdr 2 ). 

„Bezbožní“, o nichž autor knihy Moudrosti píše, jsou pravděpodobně židé, kteří odpadli od jeruzalémského společenství, uzavřeli spojenectví s pohany a pronásledují ty, kdo zůstali věrní víře v Boha smlouvy. Jejich zášť ke spravedlivým roste až k otevřené nenávisti. Od různých nástrah, které kladou spravedlivým lidem, přecházejí k jejich soužení a trápení a nakonec je odsuzují na smrt. Tím vším se rouhají Bohu

Z  evangelia:(Jan 7 ) Ježíš chodil po Galileji; po Judsku totiž chodit nechtěl, protože mu židé ukládali o život. Učil v chrámě, hlasitě zvolal: „Ano, znáte mě a víte, odkud jsem. A přece jsem nepřišel sám od sebe, ale poslal mě ten, který je pravdivý. Vy ho neznáte. Já ho znám, protože jsem od něho a on mě poslal.“ Tu by ho byli rádi zatkli, ale nikdo na něho nevztáhl ruku, protože ještě nepřišla jeho hodina.

Ježíš vyvolává mezi svými současníky mnoho otazníků a rostoucí neklid. Odpor židovských představitelů přerůstá až ve fanatickou nenávist. Ježíše pokládají za podvodníka, který se vydává za Mesiáše, o němž se všeobecně předpokládá, že nebude známo, odkud pochází. A Ježíš je z Nazareta. Ježíšova hlasitá slova jim zaznívají jako ironie, výsměch a rouhání. On zůstává pánem času. Zcela se podřídil plánu Boha Otce a dosud nenastala jeho „hodina“.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k  bohoslužbě slova na pátek  1.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Moudrost2,1a.12-22

Žalmy: 34,17-18.19-20.21+23, odpověď: Blízko je Hospodin těm, kdo mají zkroušené srdce.

Evangelium:  Jan 7,1-2.10.25-30

Zobrazeno 338×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio