Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH MŮJ JE MOU SILOU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA ÚTERÝ SVATÉHO TÝDNE - 12.4.2022

Hospodin mě povolal od matčina lůna, již v mateřském životě mě nazval jménem. Z mých úst udělal nabroušený meč, ve stínu své ruky mě ukryl. Ukoval mě v zaostřený šíp, ve svém toulci mě schoval. Řekl mi: „Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou.“ Tak jsem ve cti u Hospodina, protože Bůh můj je mou silou. Řekl mi tedy: „Proto tě dám národům jako světlo, aby se má spása rozšířila až do končin země.“Z  prvního čtení  (Izaiáš 49).

I dnes zazní z knihy IzaIáš jedna z písní Služebníka Hospodinova. Kdo byl míněn tímto služebníkem Hospodinovým v době vzniku, není historicky zcela zřejmé. V průběhu dějin však tyto texty nabyly mesiánského významu. Židé je vesměs interpretují ve smyslu kolektivního mesianismu a vztahují je na židovský národ jako celek, křesťané je vztahují na Ježíše Krista, Syna Božího a Syna člověka. Tento Služebník Hospodinův dává novou šanci k životu těm, kteří ji již ztratili – těm, kdo nevidí nic jiného než temnotu, dá jim prohlédnout a vyvede je ze žaláře samoty a opuštěnosti. Text je otevřen do budoucnosti. Ježíš je pro nás světlem na naší cestě ke spáse. 

Z evangelia (Jan 13 )Byla noc. Když Jidáš odešel, Ježíš řekl: „Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je oslaven v něm. Je-li Bůh v něm oslaven, oslaví Bůh i jeho v sobě; ano, hned ho oslaví. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Budete mě hledat, ale jak jsem řekl židům, říkám teď i vám: Kam jdu já, tam vy přijít nemůžete. Šimon Petr se ho zeptal: „Pane, kam jdeš?“ Ježíš odpověděl: „Kam já jdu, tam za mnou teď nemůžeš jít; půjdeš však za mnou později.“ Petr mu řekl: „Pane, proč nemohu jít za tebou už teď? Svůj život za tebe položím!“ Ježíš mu odpověděl: „Svůj život za mne položíš? Amen, amen, pravím tobě: Dříve než kohout zakokrhá, třikrát mě zapřeš.“

Ježíš svým učedníkům vysvětluje smysl toho, co se zanedlouho stane. Právě nyní, když Jidáš odešel, aby zradil svého Mistra, je Syn člověka oslaven . V něm je oslaven i Bůh, který ze své nekonečné lásky k lidem vydá svého Syna na kříž. Hodina Ježíšovy smrti a hodina jeho zmrtvýchvstání je velikou hodinou jeho slávy, na které můžeme výborně poznat pravou tvář Boha, který je láska. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý  12.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Izaiáš 49,1-6

Žalmy:71,1-2.3-4a.5-6ab.15+17,  odpověď: Má ústa budou vyprávět o tvé spravedlnosti.

Evangelium: Jan 13,21-33.36-

Zobrazeno 210×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio