Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH NEPOSLAL SVÉHO SYNA NA SVĚT, ABY SVĚT ODSOUDIL, ALE ABY SVĚT BYL SKRZE NĚHO SPASEN – Z BOHOSLUŽBY SLOVA STŘEDA PO 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ - 27.4.2022

Velekněz a všichni jeho stoupenci, totiž saducejská strana, byli plní žárlivosti, dali apoštoly zatknout a zavřít do veřejného žaláře. Ale anděl Páně v noci dveře žaláře otevřel, vyvedl je ven a řekl: „Jděte, postavte se v chrámě a hlásejte lidu všechna slova toho života.“ Oni uposlechli, vešli časně ráno do chrámu a učili. Z  prvního čtení (Sk 5 ).

Boží slovo nemůže být spoutáno. Událost, kterou popisuje dnešní čtení, potvrzuje pravdivost tohoto tvrzení. Kněžská třída je velmi znepokojena. Nelibě nese, že apoštolové hlásají vzkříšení, v něž saduceové nevěří, ke hněvu saduceů se připojuje nenávist kněží, kteří se obávají ztráty svého vlivu nad lidem. Bůh chrání ty, kdo hlásají evangelium. Snahy zmařit Boží záměry jsou odsouzeny k nezdaru.  

Z evangelia ( Jan 3 )Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Bůh přece neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něho spasen. Kdo v něho věří, není souzen; kdo nevěří, už je odsouzen, protože neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího. Soud pak záleží v tomto: Světlo přišlo na svět, ale lidé měli raději tmu než světlo, protože jejich skutky byly zlé. Každý totiž, kdo páchá zlo, nenávidí světlo a nejde ke světlu, aby jeho skutky nebyly odhaleny. Kdo však jedná podle pravdy, jde ke světlu, aby se ukázalo, že jeho skutky jsou vykonány v Bohu.

Pramenem života je láska Boha Otce, který vydal svého Syna, aby zničil hřích a smrt. Boží láska, která se zjevuje lidem, však přesto lidi soudí. Když se lidé setkají s nabídkou spásy, musejí zaujmout nějaký postoj a veřejně projevit, pro co se rozhodli. Kdo věří v Ježíše, není souzen. Ale kdo ho odmítá a nevěří ve jméno Božího Syna, který se stal člověkem, je už odsouzen. V tom případě dokud je čas nezbývá než přijmout pozvání k obrácení a k radikální proměně života.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu  27.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení:  Skutky5,17-26

Žalmy:  34,2-3.4-5.6-7.8-9 ,  odpověď: Ubožák zavolal, a Hospodin slyšel.

Evangelium:  Jan 3,16-21

Zobrazeno 371×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio