Témata k nedělní a sváteční liturgii

CHVALTE HOSPODINA, ŽE VYSVOBODIL ŽIVOT UBOHÉHO – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 5. NEDĚLI POSTNÍ 8.4.2022

Slyšel jsem nepřátelské umlouvání mnohých: „Hrůza ze všech stran! Udejte ho! Udáme ho!“ I ti, kteří se mnou žili v přátelství, číhají na můj pád: „Snad se dá svést a zmocníme se ho a pomstíme se na něm!“ Ale Hospodin je se mnou jako silný bojovník; proto ti, kteří mě stíhají, padnou a nic nesvedou. Velmi budou zahanbeni, neboť ničeho nedosáhnou; bude to věčná hanba, nezapomene se na ni. Hospodine zástupů, který zkoušíš spravedlivého, který vidíš ledví i srdce, kéž uzřím tvou pomstu nad nimi, neboť tobě jsem svěřil svou při. Zpívejte Hospodinu, chvalte Hospodina, že vysvobodil život ubohého z ruky zlosynů!  Z  prvního čtení  (Jeremiáš 20,10-13).

Po dlouhá léta vyzývá prorok Jeremiáš vyvolený národ k obrácení, ale ten jeho slovům nevěnuje pozornost. Bůh proto Jeremiášovi přikazuje, aby ohlašoval, že se blíží neodvolatelný Boží soud. Jeho život i poslání jako proroka bude velmi nesnadný. Jeremiáš se však zcela svěřuje do Hospodinových rukou s jistotou, že ho Bůh uchrání jako ubožáka, který je pronásledován. 

Z evangelia (Jan 10)Židé brali kameny, aby Ježíše kamenovali. Ježíš jim na to řekl: „Ukázal jsem vám mnoho dobrých skutků od Otce. Pro který z nich mě chcete kamenovat?“ Židé mu odpověděli: „Pro dobrý skutek tě nechceme kamenovat, ale pro rouhání: ty jsi jen člověk, a děláš ze sebe Boha.“ Na to jim Ježíš řekl: „Ve vašem Zákoně je přece psáno: `Já jsem řekl: Jste bohové.' Jestliže nazval bohy ty, kterým se dostalo Božího slova – a Písmo nemůže být zrušeno – můžete vy říkat o tom, kterého Otec posvětil a poslal na svět, že se rouhá, protože jsem řekl: `Jsem Syn Boží'? Nekonám-li skutky svého Otce, nevěřte mi. Jestliže však je konám a nevěříte mně, věřte těm skutkům, abyste poznali a konečně pochopili, že Otec je ve mně a já v Otci.“

Antipatie židů vůči Ježíšovi se vyostřují do té míry, že jej dokonce chtějí kamenovat. Už mnohokrát se jej snažili dostat do vězení. Nyní se jej snaží obvinit z rouhání: ač je pouze člověk, dělá ze sebe Boha. Ježíš na toto obvinění reaguje vyčerpávající odpovědí a odvolává se na skutky, které vykonal. Je to poslední pokus otevřít jejich srdce k přijetí víry. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek  8.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení:  Jeremiáš 20,10-13

Žalmy:18,2-3a.3b-4.5-6.7,  odpověď: Ve své tísni jsem vzýval Hospodina, a vyslyšel mě.

Evangelium:  Jan 10,31-42

Zobrazeno 305×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio