Témata k nedělní a sváteční liturgii

JDĚTE DO CELÉHO SVĚTA A HLÁSEJTE EVANGELIUM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA V OKTÁVU VELIKONOČNÍM 23.4.2022

Když přední muži v lidu, starší a učitelé Zákona viděli Petrovu a Janovu odvahu a uvážili, že jsou to lidé neučení a prostí, divili se. Poznávali je, že bývali s Ježíšem; ale protože teď zároveň s nimi viděli toho uzdraveného člověka, neměli, co by proti tomu mohli říci. Radili se mezi sebou: „Co máme dělat s těmito lidmi? Že se skrze ně stal zřejmý zázrak, je zjevné všem obyvatelům Jeruzaléma, a my to nemůžeme popřít. Zavolali je tedy a přikázali jim, že vůbec ve jménu Ježíšově nesmějí kázat ani učit. Ale Petr a Jan jim na to řekli: „Suďte sami, zda je to před Bohem správné, abychom poslouchali více vás než Boha. Je přece nemožné, abychom nemluvili o tom, co jsme viděli a slyšeli.“ Oni jim znova pohrozili a propustili je, protože nemohli najít nic, zač by je potrestali – už kvůli lidu, neboť všichni velebili Boha za to, co se událo.  Z  prvního čtení (Skutky 4 ). 

Celým úryvkem se prolíná síla, jež se projevuje velkými činy, a na druhé straně touha tuto sílu zneškodnit. Proti apoštolům stojí ti, kdo mají moc a snaží se jim zabránit hlásat evangelium, aby se nenarušoval zažitý pořádek. Svědectví apoštolů se však nedá zastavit žádnou lidskou výhružkou, protože je doprovází nepřemožitelná Boží moc. 

Z evangelia (Marek 16)Ježíš po svém zmrtvýchvstání ráno první den v týdnu se zjevil nejdříve Marii Magdalské. Ona šla a oznámila to těm, kdo bývali s ním, ale teď truchlili a plakali. Ti, když slyšeli, že on žije a že ho viděla, tomu nevěřili. Potom se v jiné podobě zjevil dvěma z nich na cestě, když šli na venkov. Ti se vrátili a oznámili to ostatním, ale ani jim nevěřili. Konečně ze zjevil i jedenácti apoštolům, když byli právě u stolu, a káral je pro jejich nevěru a tvrdost srdce, že nevěřili těm, kteří ho spatřili vzkříšeného. A řekl jim: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu!“

Ježíš se  zjevuje apoštolům , shromážděným u stolu k eucharistické hostině a vytýká jin nedostatek víry a odmítavý postoj vůči svědectví některých učedníků o jejich setkání se vzkříšeným Pánem. Pouze přímá Ježíšova přítomnost osvobodí apoštoly od jejich zatvrzelosti a udělá z nich pravé věřící. V závěru evangelia posílá vzkříšený Ježíš všechny své učedníky do světa, aby pokračovali v jeho poslání a ve spojení s Pánem vyvíjeli evangelizační činnost. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu  23.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 4,13-21

Žalmy:  118,1+14-15.16ab-18.19-21 ,  odpověď: Děkuji ti, Hospodine, žes mě vyslyšel.

Evangelium:  Marek 16,9-15

Zobrazeno 244×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio