Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ NAZARETSKÝ, ŽIDOVSKÝ KRÁL – Z BOHOSLUŽBY SLOVA NA VELKÝ PÁTEK - 15.4.2022

Hle, můj Služebník dojde úspěchu, bude povýšen, povznesen k velké vznešenosti. Jak mnozí budou nad ním žasnout! On nesl naše utrpení, obtížil se našimi bolestmi, ale my jsme ho pokládali za zbitého, od Boha ztrestaného a ztýraného. On však byl proboden pro naše nepravosti, rozdrcen pro naše zločiny, tížily ho tresty pro naši spásu, jeho rány nás uzdravily. Hospodin na něho uvalil vinu nás všech. Odstraněn byl soužením a nespravedlivým soudem. Můj spravedlivý Služebník ospravedlní mnohé, neboť sám ponese jejich viny. Proto mu udělím mnohé proto, že sám sebe vydal na smrt, že se dal přičíst ke zločincům, když nesl hříchy mnohých a prosil za viníky.Z  prvního čtení  (Izaiáš 52 ). 

O trpícím Hospodinovu Služebníkovi hovoří úvodní a závěrečné Hospodinovy výroky dnešního čtení. Zvěstují nám, že pro své utrpení vejde do slávy a pro mnohé se stane zdrojem spásy.Prorok vyznává, že lidé reagovali na bolest Hospodinova Služebníka nepochopením, které přerostlo z netečnosti v pohrdání a od slov odsouzení k potupě. On však mlčí. Teprve když dovršil svou smírnou oběť, pochopilo společenství lidí, které svou obětí očistil, že se právě naplnil Boží plán spásy lidstva. 

Ze druhého čtení  (Židům 4 ):Máme vynikajícího velekněze, který prošel až do nejvyššího nebe: je to Ježíš, Boží Syn. Proto se pevně držme svého vyznání. Náš velekněz není takový, že by nebyl schopen mít soucit s námi, slabými. Naopak! Vždyť on sám byl vyzkoušen ve všem možném jako my, ale nikdy se nedopustil hříchu. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti, abychom dosáhli milosrdenství a nalezli milost, kdykoli potřebujeme pomoci. Ačkoli to byl Syn Boží, naučil se svým utrpením poslušnosti. Když tak dokonal své dílo, stal se příčinou věčné spásy pro všechny, kteří ho poslouchají.

Dnešní čtení nás vede k přemýšlení o nekonečné hodnotě oběti, kterou Kristus jako Velekněz přináší a kterou se zároveň stává. Ježíš trpělivě přijal plán Boha Otce a on ho vyslyšel způsobem, který naprosto převyšuje naše chápání. Pro svou synovskou poslušnost, která jej dovedla k tomu, že „sám sebe vydal na smrt“ (srov. Iz 53,12), byl Ježíš ustanoven jako příčina věčné spásy  pro všechny, kdo poslouchají jeho slovo. 

Z  evangelia (Jan 18 )Byl den příprav na velikonoce, kolem poledne. Pilát řekl židům: „Hle, váš král!“ Ale oni se pustili do křiku: „Pryč s ním! Pryč s ním! Ukřižuj ho!“ Pilát jim namítl: „Vašeho krále mám ukřižovat?“ Velekněží odpověděli: „Nemáme krále, ale jen císaře!“ Tu jim ho vydal, aby byl ukřižován. Vzali tedy Ježíše. On sám si nesl kříž a šel na místo zvané Lebka, hebrejsky Golgota. Tam ho ukřižovali a s ním ještě dva jiné, každého po jedné straně, a Ježíše uprostřed. Pilát dal také zhotovit a připevnit na kříž nápis v tomto znění: „Ježíš Nazaretský, židovský král“. Tento nápis četlo mnoho židů, protože místo, kde byl Ježíš ukřižován, bylo blízko města; byl napsán hebrejsky, latinsky a řecky.

Janovo evangelium představuje Ježíše jako Krále, který si jasně uvědomuje, co se děje, má situaci pevně pod kontrolou a do podrobností určuje sled událostí. Ježíšova „hodina“, která právě nastala, je charakterizována jako hodina utrpení a slávy. Nenávist tohoto světa odsuzuje Ježíše k smrti na kříži, Bůh však skrze Ježíšův kříž zjevuje světu svou nekonečnou lásku. V ní spočívá sláva této Ježíšovy hodiny. Evangelista také důkladně popisuje Ježíšovu královskou důstojnost – zvláště před Pilátem a při Ježíšově ukřižování. Slovo „král“ se v pašijích mnohokrát objevuje. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na  Velký pátek  15.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Izaiáš 52,13-53,12

Žalmy : 31,2+6.12-13.15-16.17+25 , odpověď: Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha.

2. čtení Židům 4,14-16; 5,7-9

Pašije – Jan 18,1-19,42

Zobrazeno 352×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio