Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ ŘEKL: „ANI JÁ TĚ NEODSUZUJI. JDI A OD NYNĚJŠKA UŽ NEHŘEŠ!“ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - 5. NEDĚLE POSTNÍ - 3.4.2022

Tak praví Hospodin, který vytvořil v moři cestu, v mohutných vodách stezku, který vyvedl vozy i koně, vojsko i silné reky: „Nevzpomínejte na věci minulé, nedbejte na to, co se dávno stalo! Hle, já dělám věci nové, teď již vzcházejí, což to neznáte? Cestu vytvořím na poušti a řeky na neschůdných místech. Divoká zvěř mě oslaví, šakalové a pštrosi, že jsem dal vodu na poušti, řeky na neschůdných místech, abych napojil svůj lid, svého vyvoleného. Ten lid jsem stvořil pro sebe, bude hlásat mou chválu.“  Z  prvního čtení  (Izaiáš 43). 

Autor úryvku z knihy proroka Izaiáše utěšuje vyvolený národ trpící strádáním v babylonském vyhnanství slovy Boží útěchy. Zvěstuje počátek velkolepé přírodní proměny, která je předzvěstí  absolutní obnovy života. Podobně mohutný duchovní přelom v našem  nitru můžeme zvládnout, zbavíme-li se hříchů a vin  přijetím svátosti pokání a smíření. 

Ze  druhého čtení (Filipanům 3 ): Abych mohl získat Krista a byl s ním spojen; nemám přece vlastní spravedlnost, která se získá zachováváním Zákona, ale tu, která se dává tomu, kdo věří v Krista, totiž tu, která přichází od Boha a spočívá na víře. Tak na sobě poznám Krista i moc jeho zmrtvýchvstání a účast v jeho utrpení; a protože umřel on, i já mu chci být v tom podobný. Potom, jak doufám, dosáhnu i vzkříšení z mrtvých.

Čtení z  listu Filipanům přináší svědectví  apoštola Pavla, který byl zahrnut obnovným Božím působením. Poté, když ho, dříve tak velmi hříšného, zcela uchvátil Kristus, navždy zanechal všech hanebností a hříchů, kterých se dopouštěl v rámci židovského společenství, smířil se s Bohem a s čistým svědomím počal běžet vstříc nebeské odměně.

Z  evangelia (Jan 8 ): Učitelé Zákona a farizeové přivedli ženu přistiženou při cizoložství. Postavili ji doprostřed a řekli mu: „Mistře, tato žena byla dopadena v cizoložství při činu. Mojžíš nám v Zákoně nařídil takové ženy ukamenovat. Co říkáš ty?“ Tou otázkou ho chtěli přivést do úzkých, aby ho měli z čeho obžalovat. Ježíš však řekl jim: „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první.“ Když to uslyšeli, jeden za druhým se vytráceli, starší napřed, až zůstal on sám a žena před ním. Ježíš se vzpřímil a řekl jí: „Ženo, kam se poděli? Nikdo tě neodsoudil?“ Odpověděla: „Nikdo, Pane.“ Ježíš řekl: „Ani já tě neodsuzuji. Jdi a od nynějška už nehřeš!“

Janovo evangelium představuje Ježíše plného Otcova milosrdenství. Jeho všeobjímající náruč je neustále otevřená s ochotou vzít na sebe veškerá  břemena hříšníků, aby jim získal vykoupení. Odpouští poklesky tomu, kdo  se před ním ve víře pokorně skloní, projeví lítost, vyznásvé hříchy a provinění proti Bohu a církvi. V příběhu hříšná žena dostane rozhřešení, které jí dává novou šanci žít: „Jdi a od nynějška už nehřeš!“. A žena jde a přechází ze smrti do života.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na neděli 3.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení:  Izaiáš 43,16-21

 Žalmy:  126,1-2ab.2cd-3.4-5.6, odpověď: Velkou věc s námi udělal Hospodin, naplnila nás radost.                                                       

2. čtení:   Filipanům 3,8-14

Evangelium:   Jan 8,1-11

Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:  154  „VYZNÁNÍ  HŘÍCHŮA  POKÁNÍ“– viz.

 

Zobrazeno 368×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio