Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDYŽ TAK MLUVIL , MNOZÍ V NĚHO UVĚŘILI – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 5. NEDĚLI POSTNÍ 5.4.2022

Lidé mluvili proti Bohu i Mojžíšovi: „Proč jste nás vyvedli z Egypta? Abychom umřeli tady na poušti. Není chléb ani voda. Už máme dost té hladové stravy.“ Hospodin poslal proto na lid jedovaté hady, jejichž uštknutí způsobilo smrt mnoha lidí z Izraele. Lidé přišli k Mojžíšovi a řekli: „Hřešili jsme, když jsme mluvili proti Hospodinu a proti tobě; modli se k Hospodinu, aby od nás odstranil hady.“ A Mojžíš se modlil za lid. Hospodin řekl Mojžíšovi: „Udělej si hada a vztyč ho na kůl; každý uštknutý, když se na něj podívá, zůstane na živu.“ Mojžíš zhotovil měděného hada, vztyčil ho na kůl, a když had někoho uštkl a ten pohlédl na měděného hada, zůstal na živu.  Z  prvního čtení  (Numeri 21). 

Izraelité unavení dlouhým putováním reptají proti Bohu a jsou trestáni uštknutím jedovatých hadů. Trest se ale vzápětí mění v milosrdenství. Had, vyvýšený na dřevěném kůlu, se stává znamením, jehož vysvětlení a dovršení nacházíme v evangeliu (srov. Jan 3,14) kde trest a milosrdenství spojuje Ježíš, povýšený na kříži. Ježíš je beránkem, obětovaným na dřevě kříže. 

Z evangelia (Jan 8)Ježíš řekl farizeům: Vy jste zdola, já jsem shora. Vy jste z tohoto světa, já z tohoto světa nejsem. Proto jsem vám řekl, že zemřete ve svých hříších. Až povýšíte Syna člověka, tehdy poznáte, že jsem to já a že sám ze sebe nic nekonám, ale tak mluvím, jak mě naučil Otec. A ten, který mě poslal, je se mnou. Nenechal mě samotného, protože já stále konám to, co se mu líbí.“ Když tak mluvil, mnozí v něho uvěřili.

Nový střet mezi Ježíšem a židovskými představiteli se dotýká zjevení Ježíšova božství („Já jsem“). Ježíše od nich odděluje hluboká propast.“Nepochopili“. Ten , kdo se však beze spěchu zahledí na kříž, pozná kdo je Ježíš¨. Z úryvku čtení probleskuje nečekaná jiskra naděje: „Když tak mluvil, mnozí v něho uvěřili“.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý  5.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Numeri 21,4b-9

Žalmy: 102,2-3.16-18.19-21,  odpověď: Hospodine, slyš modlitbu mou a volání mé ať pronikne k tobě!

Evangelium:  Jan 8,21-30

Zobrazeno 302×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio