Témata k nedělní a sváteční liturgii

MESIÁŠ PŘIJDE Z GALILEJE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 4. NEDĚLI POSTNÍ 2.4.2022

Hospodin mě o tom poučil, a já jsem to poznal; tehdy jsem viděl jejich zlé skutky. Byl jsem jako krotký beránek, kterého vedou na porážku. Ani potuchy jsem neměl, že mi strojí úklady: „Zničme strom i s jeho mízou, vytněme ho ze země živých, ať není památky po jeho jméně!“Hospodine zástupů, spravedlivý soudce, který zkoumáš srdce i ledví, kéž vidím tvoji pomstu nad nimi, neboť tobě svěřuji svou při. Z  prvního čtení  (Jer 11,18-20). 

Jeremiáš přemýšlí o hrozícím nebezpečí a přirovnává se k beránkovi vedenému k zabití. Tento obraz nacházející se i jinde v Písmu (Izaiáš 53,7) je v budoucnu často aplikován na popis trpícího Mesiáše, který vykupuje hříchy světa (Jan 1,291 Petr 1,19; ). Jeremiáš prožívá své utrpení jako starozákonní člověk a podle zákona odvety prosí Boha o odplatu. Je předobrazem nevinného Ježíše, toho však s prosbou, aby Otec jeho odpůrcům a katům odpustil. 

Z  evangelia:(Jan 7 )Když někteří ze zástupu slyšeli Ježíšova slova, říkali: „To je skutečně ten Prorok!“ Druzí zase: „To je Mesiáš!“ Ale jiní namítali: „Copak přijde Mesiáš z Galileje? Neříká Písmo, že Mesiáš vzejde z potomstva Davidova a z vesnice Betléma, odkud David pocházel?“ Proto kvůli němu došlo v zástupu k roztržce. Někteří z nich ho chtěli zatknout.

Lidé se shromáždili kolem člověka, o němž všichni hovoří, a zkoumají, zda to není Mesiáš. Představení lidu a farizeové uvádějí protiargumenty. Ježíš pochází z Galileje a podle Písma se má Mesiáš narodit v Betlémě. A vyjadřují se opovržlivě.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 2.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Jeremiáš 11,18-20

Žalmy: 7,2-3.9bc-10.11-12,  odpověď: Hospodine, můj Bože, k tobě se utíkám.

Evangelium: Jan 7,40-53

Zobrazeno 282×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio