Témata k nedělní a sváteční liturgii

OBRAŤTE SE A KAŽDÝ Z VÁS AŤ SE DÁ POKŘTÍT VE JMÉNU JEŽÍŠE KRISTA, ABY VÁM BYLY ODPUŠTĚNY HŘÍCHY – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM 19.4.2022

V den letnic řekl Petr Židům: „Ať je úplně jasno celému izraelskému národu toto: Pánem a Mesiášem ustanovil Bůh právě toho Ježíše, kterého jste vy ukřižovali.“ Když to uslyšeli, proniklo jim to srdce a ptali se Petra i ostatních apoštolů: „Bratři, co máme dělat?“ Petr jim odpověděl: „Obraťte se! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby vám byly odpuštěny hříchy, a jako dar dostanete Ducha Svatého. Ti, kdo jeho slovo ochotně přijali, byli pokřtěni. A ten den se k nim přidalo na tři tisíce lidí.Z  prvního čtení  ( Sk 2 ). 

Křesťanské víra je založena na apoštolském svědectví o vzkříšení, jímž byl Ježíš vyvýšen do slávy a představen jako Pán a Kristus. Petrovo svědectví vyvolává lavinovitou reakci obrácení. Apoštol vyžaduje, aby lidé změnili své smýšlení o chování a přijali křest „ve jménu Ježíše Krista“. Tím je Ježíš představen jako pravý Kristus a jako Bohem poslaný Mesiáš, Spasitel. Křest se ihned stává pro tisíce lidí znamením obrácení a vstupu do nového života. 

Z evangelia ( Jan 20 )Marie stála venku u hrobky a plakala. Když tak plakala, naklonila se do hrobky a viděla tam sedět dva anděly. Řekli jí: „Ženo, proč pláčeš?“ Odpověděla jim: „Vzali mého Pána a nevím, kam ho položili.“ Po těch slovech se obrátila a viděla za sebou stát Ježíše, ale nevěděla, že je to on. Ježíš jí řekl: „Ženo, proč pláčeš? Koho hledáš?“ Ona myslela, že je to zahradník, a proto mu řekla: „Pane, jestliže tys ho odnesl, pověz mi, kam jsi ho položil, a já ho přenesu.“ Ježíš jí řekl: „Marie!“ Ona se k němu obrátila a zvolala hebrejsky: „Rabbuni!“ – to znamená „Mistře“. Ježíš jí řekl: „Nezadržuj mě! Neboť ještě jsem nevystoupil k Otci. Ale jdi k mým bratřím a oznam jim: 'Vystupuji k svému Otci a k vašemu Otci, k svému Bohu a k vašemu Bohu.'„ Marie Magdalská tedy šla a zvěstovala učedníkům: „Viděla jsem Pána!“ a toto že jí řekl.

Dvacátá kapitola Janova evangelia dokumentuje vznik a růst víry prvních učedníků, včetně Jana, v Ježíšovo vzkříšení. Po nalezení prázdného hrobunás dnešní úryvek seznamuje s prohloubením víry ve Vzkříšeného prostřednictvím toho, co osobně prožila Marie Magdalská. Marii se zjevuje sám Ježíš, který ji pověřuje, aby zvěstovala ostatním učedníkům, že skutečně vstal z mrtvých. Poselství, které Marie zvěstovala bratřím,obsahují hluboké poselství pro Ježíšovy učedníky všech dob, že Pán je živý , vyjde jim vstříc a dá se jim poznat. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý   19.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 2,36-41

Žalmy: 33,4-5.18-19.20+22,  odpověď: Země je plná Hospodinovy milosti

Evangelium: Jan 20,11-18

Zobrazeno 241×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio