Témata k nedělní a sváteční liturgii

POJĎTE KE MNĚ, VŠICHNI KDO SE LOPOTÍTE A JSTE OBTÍŽENI, A JÁ VÁS OBČERSTVÍM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SVÁTEK SV. KATEŘINY SIENSKÉ 29.4.2022

Bůh je světlo, a tma v něm vůbec není. Když tvrdíme, že máme s ním společenství, ale přitom žijeme ve tmě, lžeme a naše jednání není ve shodě s pravdou. Když však žijeme ve světle, jako on je ve světle, máme společenství mezi sebou a krev jeho Syna Ježíše Krista nás očišťuje od každého hříchu. Řekneme-li, že hřích nemáme, klameme sami sebe a není v nás pravda. Když však uznáme, že se dopouštíme hříchů, on nám hříchy odpustí a očistí nás od všeho špatného, protože věrně plní, co slíbil, a protože je spravedlivý.Z  prvního čtení  (1 Jan 1 ).

Co to znamená, že Bůh je světlo a není v něm žádná tma? Světlo není něco, čeho se Bůh snaží dosáhnout – On sám je světlem!  Bůh, jenž je světlem, a ve kterém není žádná morální vada, povolal hříšníky ze světa, aby mohli toto světlo nést dál. Aby zvěstovali o velikých a mocných skutcích Božích – aby byli, jak říká Pán Ježíš, světlem světa (Matouš 5:14).Taková byla  i svatá. Kateřina Sienská, panna a učitelka církve, patronka Evropy, jejíž svátek dnes slavíme. Cokoliv, co děláme, máme činit jako ona k Boží slávě, abychom ukazovali světu, jak si ceníme poznání Pána Ježíše Krista. Aby svět, vzbuzen Duchem svatým, přišel a ptal se po zdroji této naděje, kterou máme v Pánu. A je to také jediný smysl života – poznávat Boha a věčně se z něj radovat.

Z evangelia ( Mt 11)Ježíš se ujal slova a řekl: „Velebím tě, Otče, Pane nebe a země, že když jsi tyto věci skryl před moudrými a chytrými, odhalil jsi je maličkým; ano, Otče, tak se ti zalíbilo. Všechno je mi dáno od mého Otce. A nikdo nezná Syna, jenom Otec, ani Otce nezná nikdo, jenom Syn a ten, komu to chce Syn zjevit. Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem, a naleznete pro své duše odpočinek. Vždyť mé jho netlačí a mé břemeno netíží.“

Ježíš nás vybízí, abychom k Němu přicházeli tak, jak jsme. Uznává, že jsme zaneprázdnění, že se lopotíme a jsme přetížení, a zve nás k sobě do své milující přítomnosti. Chce naslouchat všem našim starostem a ujišťuje nás, že jeho jho netlačí a jeho břemeno netíží. Když trávíme svůj čas s Ježíšem, naše duše nalézají odpočinek. On k nám promlouvá. Hledáme ve svém srdci pokoj, abychom dokázali uslyšet Ježíšovo pozvání a složit u jeho nohou svá těžká břemena a nalézt tak odpočinek. Potom se pokusíme odpovědět na jeho pozvání a přijmout je, jít k němu se svými jednotlivými obtížemi a být si vědomi toho, jak moc pokoj a odpočinek potřebujeme.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k  bohoslužbě slova na pátek 29.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: 1 Jan 1,5 2,2

Žalmy: 103, 1-2.3-4.8-9.13-14.17-18a ,  odpověď: Veleb, duše má, Hospodina.

Evangelium:  Matouš 11,25-30

Zobrazeno 391×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio