Témata k nedělní a sváteční liturgii

SYN ČLOVĚKA MUSÍ BÝT VYVÝŠEN, ABY KAŽDÝ, KDO VĚŘÍ, MĚL SKRZE NĚHO ŽIVOT VĚČNÝ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ - 26.4.2022

Obec věřících měla jedno srdce a jednu duši. Nikdo neříkal o ničem ze svého majetku, že je to jeho vlastní, ale měli všechno společné. Apoštolové vydávali s velkou působivostí svědectví o zmrtvýchvstání Pána Ježíše a na nich na všech spočívala velká milost. A tak nikdo u nich nežil v nouzi. Kdo měli totiž pole nebo dům, prodávali je a peníze za to stržené přinášeli a kladli apoštolům k nohám. Z toho se pak rozdělovalo každému, jak kdo potřeboval. Z  prvního čtení  (Sk 4).

Svatý Lukáš popisuje nový životní styl, k němuž vede Duch svatý rodící se církev, a zvláštní pozornost věnuje popisu sdílení hmotného majetku  věřících.  V životě církve se objevuje několik způsobů  jeho užívání. Jsou vzorem  pro církev založené na bratrství  a stávají se nevyčerpatelným zdrojem pravého křesťanského života. Křesťanství je originální tím, že vnáší bratrství do vztahů, které vládnou v konkrétních společenstvích křesťanů i v celé církvi, a že otevírá pravému bratrství i smýšlení křesťanů.  Vytváření bratrských vztahů je totiž znamením příchodu Božího království. 

Z evangelia ( Jan 3 )Ježíš řekl Nikodémovi: „Musíte se narodit znova. Vítr vane, kam chce; slyšíš, jak hučí, ale nevíš, odkud přichází a kam jde. Tak je to s každým, kdo se narodil z Ducha.“ Nikodém se zeptal: „Jak se to může stát?“ Ježíš mu odpověděl: „Ty jsi v izraelském národě učitel a to nevíš? Amen, amen, pravím ti: Mluvíme o tom, co známe, svědčíme o tom, co jsme viděli, ale vy naše svědectví nepřijímáte. Nevěříte-li, když jsem k vám mluvil o věcech pozemských, jak teprve uvěříte, až k vám budu mluvit o nebeských? Nikdo nevystoupil do nebe kromě toho, který sestoupil z nebe, totiž Syn člověka. Jako Mojžíš vyvýšil na poušti hada, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo věří, měl skrze něho životvěčný.“

V dnešním úryvku  poukazuje evangelista na význam víry. Jestliže někteří lidé nechtějí uvěřit Ježíšovi, který jim zjevuje jejich duchovní cíl, jak budou moci přijmout mnohem větší zjevení Ježíšova velikonočního tajemství? Je třeba, aby lidé uvěřili Kristu, aby mohli pochopit nebeská tajemství. Jedině on, který sestoupil z nebe, může zvěstovat duchovní skutečnosti, protože je jediným prostředníkem mezi Bohem a lidmi.  Jedině Ježíš je dokonalým zpřítomněním Boha. Toto zjevení se dovrší na kříži, až bude Ježíš slavnostně vyvýšen. Symbolika Mojžíšova měděného hada potvrzuje, že spása znamená podřídit se Bohu a obrátit svůj pohled k Ukřižovanému. To je pravým úkonem víry, díky němuž dostáváme účast na věčném životě. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý  26.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 4,32-37

Žalmy:  93,1ab.1c-2.5 ,  odpověď: Hospodin kraluje, oděl se velebností.

Evangelium:  Jan 3,7b-15

Zobrazeno 343×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio