Témata k nedělní a sváteční liturgii

TEN, KTERÉHO POSLAL BŮH, MLUVÍ SLOVA BOŽÍ; BŮH MU TOTIŽ DÁVÁ DUCHA V MÍŘE NEOMEZENÉ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA ČTVRTEK PO 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ - 28.4.2022

Když služebníci přivedli apoštoly a postavili je před veleradu, začal je velekněz vyslýchat: „Přísně jsme vám přece přikázali, že v tom jménu už nesmíte učit. Přesto však Jeruzalém je plný toho vašeho učení a chcete na nás přivolat pomstu za krev onoho člověka!“ Ale Petr a ostatní apoštolové na to řekli: „Více je třeba poslouchat Boha než lidi. Bůh našich otců vzkřísil Ježíše, když vy jste ho pověsili na dřevo a zabili. Ale Bůh ho povýšil po své pravici jako vůdce a spasitele, aby Izraeli dopřál obrácení a odpuštění hříchů. A my jsme svědky těchto událostí, stejně i Duch Svatý, kterého Bůh dal těm, kdo ho poslouchají.“ Když to uslyšeli, rozzuřili se a rozhodli, že je sprovodí ze světa.Z  prvního čtení  (Sk 5 ).

Petr  se před veleradou ospravedlňuje z nerespektování jejich zákazu učit ve jménu Ježíše. Nejprve potvrzuje, že je třeba více se podřizovat Bohu než lidem , protože jedině ten, kdo poslouchá Boha, dostává Ducha svatého. Dále Petr prohlašuje, že Ježíš je spasitelem, který jako nový Mesiáš vede Boží lid vstříc osvobození a spáse. Veleradu jeho prohlášení velmi pobouřilo a vedlo ji k vyhlášení kruté odvety. 

Z evangelia ( Jan 3):  Kdo přichází shora, je nade všemi; kdo pochází ze země, je pozemský a mluví pozemsky. Kdo přichází z nebe, je nade všemi; svědčí o tom, co viděl a slyšel, ale jeho svědectví nikdo nepřijímá. Kdo však jeho svědectví přijal, dotvrdil tím, že Bůh je pravdivý. Vždyť ten, kterého poslal Bůh, mluví slova Boží; Bůh mu totiž dává Ducha v míře neomezené. Otec miluje Syna a všechno mu dal do rukou. Kdo věří v Syna, má život věčný; kdo však odpírá věřit v Syna, nespatří život, ale zůstává na něm Boží hněv.

Evangelista Jan učí, že jedině Ježíš může k lidem mluvit na základě přímé zkušenosti. Lide však těmto slovům věčného života, která jim zjevuje Ježíš, odmítají uvěřit. Zůstává zbytek těch, kteří žijí z víry. Právě tito věřící dosvědčují, že „Bůh je pravdivý“. Jejich víra potvrzuje, že Ježíšovo jednání je ve shodě s Otcovou vůlí. Kristus však není pouze zjevovatelem Božího slova, nýbrž samotným Božím slovem. Skrze Ježíše k nám proudí Duch svatý a nám se tohoto daru dostává tím, že mu dovolíme, aby do našeho nitra jeho slovo vstoupilo. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek  28.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 5,27-33

Žalmy:  34,2+9.17-18.19-20 ,  odpověď: Ubožák zavolal, a Hospodin slyšel.

Evangelium:  Jan 3,31-36

Zobrazeno 302×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio