Témata k nedělní a sváteční liturgii

TOHO JEŽÍŠE BŮH VZKŘÍSIL, A MY VŠICHNI JSME TOHO SVĚDKY – Z BOHOSLU ŽBY SLOVA - PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM 18.4.2022

Petr promluvil: Bůh vám dal svědectví o Ježíši Nazaretském mocnými činy, divy a znameními, které, jak víte, konal Bůh skrze něho mezi vámi. A on byl vydán, jak to Bůh předem rozhodl a předpověděl, a vy jste ho rukama bezbožníků přibili na kříž a zabili. Ale Bůh ho vzkřísil, zbavil bolestí smrti, protože nebylo možné, aby zůstal v její moci. budiž mi dovoleno, abych k vám bez okolků promluvil o praotci Davidovi. Byl to prorok a věděl, že Bůh mu přísahou slíbil, že na jeho trůně usadí jednoho z jeho potomků. Viděl tedy do budoucnosti, a když řekl, že nebude ponechán v podsvětí a jeho tělo že nepodlehne porušení, mluvil o Kristově zmrtvýchvstání. Toho Ježíše Bůh vzkřísil, a my všichni jsme toho svědky.Z  prvního čtení  (Sk 2 ). 

Petrova promluva nás seznamuje s podstatným poselstvím křesťanství. Ježíše, který během svého života prokázal, že pochází od Boha, Bůh jej skrze vzkříšení nade všechno povýšil . Všechno , co Ježíš podstoupil, bylo už předem ustanoveno v Božím plánu. Petr zvěstuje to, co se skutečně stalo: příkladný Ježíšův život , jeho smrt, vzkříšení a svědectví apoštolů. To všechno zapadá do Božího plánu, ohlašovaného Písmem svatým. 

Z evangelia (Mt 28 )Ženy rychle odešly od hrobu a se strachem i s velkou radostí běžely oznámit jeho vzkříšení učedníkům. Vtom šel Ježíš proti nim a řekl jim: „Buďte zdrávy!“ Přistoupily, objaly mu nohy a poklonily se mu. Tu jim Ježíš řekl: „Nebojte se! Jděte a oznamte mým bratřím, ať odejdou do Galileje. Tam mě uvidí.“ Když ženy odešly, přišli někteří ze stráže do města a oznámili velekněžím všechno, co se stalo. Ti se shromáždili se staršími, poradili se a dali vojákům hodně peněz s pokynem: „Říkejte: 'V noci přišli jeho učedníci a ukradli ho, zatímco my jsme spali.' “ A tento výklad je rozšířen mezi židy až dodneška.

Dnešní biblický úryvek nám představuje setkání Ježíše se ženami, které odcházejí od jeho prázdného hrobu, aby přinesly zvěst o vzkříšení učedníkům. Evangelista Matouš nám nabízí dvojí možné vysvětlení skutečnosti prázdného hrobu. Buď byl Ježíš vzkříšen, nebo jej učedníci ukradli. Událost vzkříšení je nadpřirozená a může být uchopena jedině vírou, jak to vidíme u žen, učednic a zvěstovatelek vzkříšeného Krista. Pro ty, kdo jsou otevřeni víře a lásce, je vzkříšení zdrojem života a spásy, kdežto pro ty, kdo je odmítají, se stává příčinou odsouzení. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí    18.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 2,14.22b-33

Žalmy: 16,1-2a+5.7-8.9-10.11,  odpověď: Ochraň mě, Bože, neboť se utíkám k tobě.

Evangelium: Mt 28,8-15

Zobrazeno 249×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio