Témata k nedělní a sváteční liturgii

JÁ A OTEC JEDNO JSME – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - 4. NEDĚLE VELIKONOČNÍ - 8.5.2022

Když však židé viděli takové množství, naplnilo je to žárlivostí, odporovali Pavlovi, když mluvil, a vedli rouhavé řeči. Tu Pavel i Barnabáš jim řekli otevřeně: „Vám nejprve se mělo hlásat Boží slovo. Ale proto, že ho od sebe odmítáte, a tak sami sebe odsuzujete ke ztrátě věčného života, obracíme se k pohanům. Neboť tak nám to nařídil Pán: `Určil jsem tě za světlo pohanům, abys byl spásou až na konec země.'„ Když to uslyšeli pohané, radovali se a velebili slovo Páně. A přijali víru všichni, kdo byli určeni k věčnému životu. Tak se slovo Páně šířilo po celé té krajině.Učedníci byli plní radosti a Ducha Svatého.Z  prvního čtení  (Sk 13 ).

Ježíš před svým odchodem k Bohu Otci svým věrným přislíbil, že s nimi bude až do skonání světa. A jeho slib  počal  Duch svatý ihned  naplňovat. Pověřil k hlásání této radostné zvěsti Ježíšovy apoštoly a ti, jak uslyšíme ze Skutků,plní radosti  a Ducha svatého se vydali na své první misijní cesty. 

Ze druhého čtení( Zj 7 ). Já, Jan, viděl jsem veliký zástup, který by nikdo nespočítal, ze všech národů, kmenů, plemen a jazyků; stáli před trůnem a před Beránkem, odění bílým rouchem, s palmami v rukou. A jeden ze starců mi řekl: „To jsou ti, kdo přicházejí z velikého soužení; roucho si do běla vyprali v Beránkově krvi. Proto jsou před Božím trůnem a ve dne v noci mu slouží v jeho chrámě. A ten, který sedí na trůně, se k nim (sníží) a bude s nimi bydlet. Už nikdy nebudou mít hlad ani žízeň, nebude už do nich pražit slunce ani jakýkoli jiný žár, protože Beránek, který je uprostřed před trůnem, bude je pást a vodit k pramenům živé vody. Bůh sám jim setře každou slzu z očí.“

Apoštol Jan ve svém vidění, které popsal v knize Zjevení,  vyjevil Boží plán spásy.  Obětovaný Beránek –jako symbol ukřižovaného a vzkříšeného Krista – je ten, který s mocí Boha povede dále svůj lid. On přišel na svět v lidském těle, aby byl navždy pastýřem všech vykoupených a dovedl je k pramenům života – k důvěrnému společenství s Otcem.

Z evangelia ( Jan 10 ): Ježíš řekl: „Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nezahynou navěky a nikdo mi je nevyrve z rukou. Můj otec, který mi je dal, je větší než všichni a z Otcových rukou je nemůže vyrvat nikdo. Já a Otec jedno jsme.“

Když podle Janova evangelia Ježíš odpovídá na naléhavou a bojovnou otázku židovských představených, je-li Mesiáš, uchyluje se k obrazu dobrého pastýře. Vyjadřuje tím přesvědčení, že jeho ovečky ho budou následovat  do věčného společenství lásky s Hospodinem spolu s ním, kterého Otec právě proto na svět poslal. Ježíš má své ovečky stále ve svých rukou. Svěřil mu je sám jeho Otec a nikdo nemá větší moc než Bůh.  Patřit Kristu znamená patřit samému Bohu a to navěky a stejným způsobem, jako Syn přebývá v Otci a Otec v Synu. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  4. neděli velikonoční  8.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 13,14.43-52

Žalmy: 100,2.3.5,odpověď: Jsme jeho lid a stádce jeho pastvy.

2. čtení: Zjevení 7,9.14b-17

Evangelium:  Jan 10,27-30

Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:    - 157  JEŽÍŠ KRISTUS JE PRAVÝ BŮH- viz

Zobrazeno 210×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio