Témata k nedělní a sváteční liturgii

JÁ JSEM CESTA , PRAVDA A ŽIVOT – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 4. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 13.5.2022

Když přišel Pavel do Antiochie Pisidské, mluvil v synagoze: „Bratři, kteří pocházíte z Abrahámova rodu, i vy, kdo se bojíte Boha! Nám bylo posláno slovo o té spáse. Obyvatelé Jeruzaléma a jejich přední mužové však nepoznali, kdo Ježíš je. A když ho odsoudili, vyplnili tím jen to, co říkali proroci. Ačkoli na něm nenašli nic, zač by zasluhoval smrt, žádali od Piláta, aby ho dal popravit. Když dokonali všechno, co bylo o něm psáno, sňali ho z kříže a položili do hrobu. Ale Bůh ho vzkřísil z mrtvých. On se pak po mnoho dní zjevoval těm, kdo zároveň s ním přišli z Galileje do Jeruzaléma; ti jsou nyní před lidem jeho svědky. A my vám hlásáme radostnou zvěst, že ta zaslíbení, která Bůh dal našim otcům, vyplnil na jejich dětech, na nás, když vzkřísil Ježíše. Tak je i psáno v druhém žalmu: `Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil.'„    Z  prvního čtení  ( Sk 13, 26-33).

Ve své promluvě hlásá Pavel, podobně jako Petr jinde, v židovském prostředí radostnou zvěst. Podstata těchto promluv je tatáž: Bůh uznal nespravedlivě odsouzeného Ježíše za spravedlivého tím, že ho „vzkřísil z mrtvých“. To je tedy oním „slovem spásy“ a dovršením „zaslíbení , která dal Bůh otcům“. Bůh je mocnější než všechno zlo a dává spásu všem, kdo věří v jeho moc, která se projevila na Ježíšově velikonočním tajemství. 

Z evangelia (Jan 14,1-6 )Ježíš řekl svým učedníkům: „Ať se vaše srdce nechvěje! Věříte v Boha, věřte i ve mne. V domě mého Otce je mnoho příbytků. Kdyby nebylo, řekl bych vám, že odcházím vám připravit místo? A když odejdu a připravím vám místo, zase přijdu a vezmu si vás k sobě, abyste i vy byli tam, kde jsem já. Cestu, kam já jdu, znáte.“ Tomáš mu řekl: „Pane, nevíme, kam jdeš. Jak můžeme znát cestu?“ Ježíš mu odpověděl: „Já jsem cesta, pravda a život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.“

Ježíš vidí na tvářích svých učedníků neklid, strach a zmatek a povzbuzuje je, aby nepřestali věřit v Otce i v něho samotného. Odchází jen do Otcova domu, aby jim připravil místo. Neopouští je, opět se vrátí a vezme je k sobě.  Apoštolové však Ježíšova slova nechápu, jak dokazuje otázka Tomášova. Ježíš upřesňuje, jakou cestou lze dojít k osobnímu setkání s Bohem: „Já jsem cesta, pravda a život“.Tato věta je jedním z nejhlubších zjevení Kristova tajemství. Ježíš je pro všechny své učedníky cestou vedoucí k Otci, protože je pravda a život. Je „místem“, kde se lidem nabízí spása a kde mohou vstoupit do společenství s Bohem. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pátek  13.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení:  Skutky  13,26-33

Žalmy:  2,6-7.8-9.10-11,  odpověď:Ty jsi můj syn, já jsem tě dnes zplodil.     

Evangelium:  Jan 14,1-6

Zobrazeno 449×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio