Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO BY NÁS MOHL ODLOUČIT OD LÁSKY KRISTOVY – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ 16.5.2022 - SVÁTEK SV. JANA NEPOMUCKÉHO

Bratři! Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? Když ani vlastního Syna neušetřil, ale vydal ho za nás za všecky, jak by nám s ním nedaroval také všechno ostatní? Kdo vystoupí se žalobou proti Božím vyvoleným? Bůh přece ospravedlňuje! Kdo odsoudí? Kristus Ježíš přece zemřel, ano i z mrtvých vstal, je po Boží pravici a přimlouvá se za nás! Kdo by nás mohl odloučit od lásky Kristovy? Snad soužení nebo útisk nebo pronásledování nebo hlad nebo bída nebo nebezpečí nebo zabití? Stojí přece v Písmu: `Stále jsme pro tebe vydáváni na smrt, jsme pokládáni za ovce určené na porážku.' Ale v tom ve všem skvěle vítězíme skrze toho, který si nás zamiloval. A já jsem přesvědčen: ani smrt, ani život, ani andělé, ani knížata, ani nic přítomného, ani nic budoucího, ani mocnosti, ani výška, ani hloubka, a vůbec nic stvořeného nebude nás moci odloučit od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu.  Z  prvního čtení  ( Řím 8).

Apoštol Pavel věří v sílu vztahu, který má Ježíš k nám. Nedovede si  představit, že by nás Ježíš zklamal. Že by nedodržel svůj slib, že by jednoho dne jeho láska k nám přestala, že by nás nechal být. Ježíšovu lásku k nám považuje za něco tak silného, že ani útisk, pronásledování, nebezpečí ba ani smrt nejsou silnější. Nic z toho nás nemůže od této lásky odloučit. Je jen jedna jediná síla, která to dokáže – a to by byla naše nedůvěra k Bohu, náš postoj, ve kterém bychom to s Bohem definitivně vzdali. Pokud bychom zpochybňovali tento vztah Krista k nám, pak jaká by byla naše víra,jaký by byl náš vztah k Bohu. Bůh je vždy na naší straně - dívá se na nás a stále má otevřenou náruč, abychom, když se vzdálíme, se měli kam a ke komu vrátit. Máme dost příkladů mnoha lidí, kteří nejen věřili, v Boží lásku, ale také v nebezpečí nebo pronásledování se ji nikdy nezřekli. Jedním z nich je sv. Jan Nepomucký, kněz a mučedník, hlavní patron Čech, jehož svátek dnes slavíme.

Z evangelia ( Mt 10)Ježíš řekl svým apoštolům: „ Mějte se na pozoru před lidmi! Budou vás totiž vydávat soudům a bičovat v synagogách, budou vás vodit před vladaře a krále kvůli mně, abyste vydali svědectví jim a také pohanům. Až vás vydají soudu, nedělejte si starosti, jak nebo co máte mluvit, protože v tu chvíli vám bude dáno, co máte mluvit. Neboť to už pak nemluvíte vy, ale mluví skrze vás Duch vašeho Otce. Budete ode všech nenáviděni pro mé jméno. Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen.

Smíme tedy mít naději, že i kdyby nás pronásledovali, obžalovali, i kdyby už nám moc sil nezbývalo, tak ani v těchto a podobných krajních situacích nás Bůh neopustí. Bůh je stále s námi svým Duchem, jak řekl Ježíš: A hle Já s Vámi jsem po všechny dny až do skonání tohoto věku.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pondělí 16.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Římanům 8,31b-39

Žalmy:  69,5ab.7ac+8.15bc+31,  odpověď: Vyslyš mě, Bože, ve své veliké lásce!

Evangelium: Matouš 10,17-22

Zobrazeno 337×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio