Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO VIDÍ MNE, VIDÍ TOHO, KTERÝ MĚ POSLAL . JÁ JSEM PŘIŠEL NA SVĚT JAKO SVĚTLO – Z BOHOSLUŽBY SLOVA -STŘEDA PO 4. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 11.5.2022

Boží slovo se šířilo a rozrůstalo. V antiošské církevní obci byli muži, kteří měli dar promlouvat z vnuknutí a učit. Když konali bohoslužbu Pánu a postili se, řekl Duch Svatý: „Oddělte mi Barnabáše a Šavla pro dílo, ke kterému jsem je povolal!“ Postili se tedy a modlili, potom na ně vložili ruce a propustili je. Tak oni, vysláni od Ducha Svatého, kázali Boží slovo v židovských synagogách. Z  prvního čtení  ( Sk 12 ).

Na pozadí obyčejných lidských dějin se odehrávají Boží dějiny šíření Božího slova po celém světě.  Církev už od počátku chápe misijní poslání jako dílo Ducha svatého, k němuž je pozvána a na němž spolupracuje. Musí dobře rozlišovat, co má dělat, aby celé její konání bylo v co největším souladu s působením Ducha svatého.

Z evangelia ( Jan 12 )Ježíš zvolal hlasitě: „Kdo věří ve mne, věří ne ve mne, ale v toho, který mě poslal; a kdo vidí mne, vidí toho, který mě poslal. Já jsem přišel na svět jako světlo, aby žádný, kdo věří ve mne, nezůstal v temnotě. Kdo moje slova poslouchá, ale nezachovává, toho já nesoudím; vždyť jsem nepřišel, abych svět soudil, ale abych svět spasil. Kdo mnou pohrdá a moje slova nepřijímá, má svého soudce: to slovo, které jsem hlásal, bude ho soudit v poslední den. Neboť já jsem nemluvil sám ze sebe, ale Otec, který mě poslal, ten mi dal příkaz, co mám říkat a co hlásat. A já vím, že jeho příkaz je věčný život. Co tedy já mluvím, mluvím tak, jak mi to pověděl Otec.“

Dnešní úryvek Janova evangelia popisuje závěr Ježíšova veřejného působení. Ježíš zde adresuje každému svému učedníkovi jasnou a definitivní výzvu, aby zaměřil svůj život na to, co je podstatné a aby rozhodně a natrvalo přijal jeho božské slovo.Tato slova zůstávají platná a aktuální v každém období života církve. Ježíš je „světlo světa“ . Kdo přijímá světlo života, osvobozuje se od temnot smrti, od hříchu a je zachráněn od duchovní slepoty. Pravý učedník je ten, kdo věří Ježíšovým slovům, uchovává je ve svém srdci a uvádí je ve skutek. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu   11.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 12,24; 13,5a

Žalmy:  67,2-3.5.6+8,odpověď: Ať tě, Bože, velebí národy, ať tě velebí kdekterý národ!      .

Evangelium: Jan 12,44-50

 

Zobrazeno 353×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio