Témata k nedělní a sváteční liturgii

MOJE OVCE SLYŠÍ MŮJ HLAS A JDOU ZA MNOU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 4. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 10.5.2022

Ti, kdo se rozprchli při pronásledování, které vzniklo kvůli Štěpánovi, přišli až do Fénicie, na Kypr a do Antiochie. Boží slovo však zvěstovali jenom židům. Ale ti z nich, kteří pocházeli z Kypru a z Kyrény, přišli do Antiochie a hlásali tam radostnou zvěst o Pánu Ježíši také pohanům. Bůh jim zvlášť pomáhal, takže velký počet lidí přijal víru a obrátil se k Pánu. Když se zpráva o tom dostala k sluchu církevní obce v Jeruzalémě, poslali do Antiochie Barnabáše. Přišel tam a viděl, jak Boží milost působí; zaradoval se proto a povzbuzoval všechny, aby celým srdcem zůstali Pánu věrni. Byl to výborný muž, plný Ducha Svatého a víry. Tak byl získán pro Pána velký počet lidí. Pak odcestoval do Tarsu, aby vyhledal Šavla. Když ho našel, vzal ho s sebou do Antiochie. V této církevní obci spolu pobyli celý rok a vyučili velké množství lidí, takže se v Antiochii ponejprv začalo učedníkům říkat „křesťané“.Z  prvního čtení  ( Sk 9 ).

Antiochie, která se nachází v severní Sýrii blízko Středozemního moře, se stává ohniskem misijní činnosti mezi pohany. Odtud se „nová cesta“ začíná šířit mezi Řeky. Zde také lidé začali vnímat Ježíšovy učedníky jako něco nového, co se vymyká tradičnímu životu a co má svou vlastní identitu, a začali pro ně používat nové jméno – křesťané.

Z evangelia ( Jan 10 )V Jeruzalémě se konala slavnost posvěcení chrámu. Bylo to v zimě. Ježíš chodil v chrámě v Šalomounově podloubí. Židé se kolem něho shlukli a řekli mu: „Jak dlouho nás chceš držet v napětí? Jsi-li ty Mesiáš, řekni nám to otevřeně!“ Ježíš jim odpověděl: „Řekl jsem vám to, a nevěříte. Skutky, které konám ve jménu svého Otce, vydávají o mně svědectví. Ale vy nevěříte, protože nepatříte k mým ovcím. Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nezahynou navěky a nikdo mi je nevyrve z rukou. Můj Otec, který mi je dal, je větší než všichni a z Otcových rukou je nemůže vyrvat nikdo. Já a Otec jedno jsme.“

Sledujeme velkou polemiku, ve které Ježíš diskutuje se svými protivníky. Několikrát se už Ježíš snažil poukazovat na mimořádné skutky, které prokazoval jako Boží Syn, poslaný od Otce. Z toho mohli všichni, kteří ho sledovali poznat, že je opravdu Mesiáš, a uvěřit, že ho skutečně poslal Bůh. Všechny Ježíšovy snahy ale byly marné. Důvodem, proč mnozí nepřijímají jehosvědectví, je to, že nepatří k jeho „stádu“. Tato ti, kdo naslouchají, dokazují, že patří k novému Božímu lidu. Jan klade do Ježíšových úst tři výrazy, jimiž lze charakterizovat „ovečky“ a jejich vztah k Ježíši: „slyší jeho hlas“, „jdou za ním“ a „nezahynou na věky“.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 10.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled). 

1. čtení: Skutky 11,19-26

Žalmy:   87,1-3.4-5.6-7,  odpověď:Chvalte Hospodina, všechny národy!    .

Evangelium: Jan 10,22-30

 

Zobrazeno 385×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio