Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEBUDE UŽ SMRT ANI ZÁRMUTEK, NÁŘEK ANI BOLEST UŽ NEBUDE, PROTOŽE CO DŘÍVE BYLO, POMINULO – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ 15.5.2022

Pavel a Barnabáš odpluli lodí do Antiochie, kde byli kdysi doporučeni milosti Boží k dílu, které teď ukončili. Když tam přišli, svolali církevní obec a vypravovali, co všechno Bůh s nimi vykonal a jak otevřel bránu k víře pohanům.  Z  prvního čtení  ( Sk 14 ).

Čtení ze Skutků apoštolů nás nformuje o prvních misijních cestách apoštolů, kteří se vydávali z kolébky křesťanství z Jeruzaléma do okolních zemí, aby zde v  nově zakládaných církevních společenstvích upevňovali prvotní formy organizace církevního života a slavení Kristova tajemství. V dnešním úryvku evangelista Lukáš zmiňuje první úspěšnou cestu apoštolů Pavla a Barnabáše.

Ze druhého čtení  (Zj 21 ): Já, Jan, viděl jsem nová nebesa a novou zemi dřívější nebesa a dřívější země zmizely, ani moře už není. A uviděl jsem svaté město, nový Jeruzalém, jak sestupuje z nebe od Boha; bylo vystrojeno jako nevěsta okrášlená pro svého ženicha. A uslyšel jsem od trůnu mohutný hlas: „Hle - Boží stan mezi lidmi! Bůh bude s nimi přebývat; oni budou jeho lidem, a on - Bůh s nimi - bude jejich Bohem. On jim setře každou slzu z očí: nebude už smrt ani zármutek, nářek ani bolest už nebude, protože co dříve bylo, pominulo.“ A ten, který seděl na trůně, řekl: „Hle - všechno tvořím nové!“

Apoštol Jan v knize Zjevení popisem svého vidění, symbolu Božího přebývání s lidmi předpovídá, jaký bude konečný cíl procesu Božího zjevení. Použitím veršů ze starozákonních proroků dokresluje Jan nádhernou skutečnost společenství, útěchy, života a oslavy, v jejímž centru je vždy Kristus. On sedí na nebeském trůně a současně dále utěšuje svůj lid na zemi.

Z evangelia ( Jan 13 )Když Jidáš odešel, Ježíš řekl: „Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je oslaven v něm. Je-li Bůh v něm oslaven, oslaví Bůh i jeho v sobě; ano, hned ho oslaví. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Nové přikázání vám dávám: Milujte se navzájem; jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte vy. Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem.“

Z evangelia apoštola Jana je zřejmé, že Ježíš dobře věděl, že skrze vlastní smrt na kříži bude jako Syn člověka oslaven. Boží sláva není totéž co pomíjivá sláva tohoto světa, ale je to vítězství dobra, které se rodí z velikého utrpení. Ježíš svým učedníkům tedy odkazuje nové přikázání vzájemné lásky, jako základní předpoklad k osobnímu společenství se samým Bohem, který chce přebývat uprostřed svých věrných.   

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova k 5. neděli velikonoční  15.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení:  Skutky 14,21b-27

Žalmy:  145,8-9.10-11.12-13ab,  odpověď: Budu velebit tvé jméno, můj Bože, králi.

2. čtení: Zjevení 21,1-5a

Evangelium: Jan 13,31-33a.34-35

Na dnešní slovo navazuje  projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV tématem:  158 SLAVENÍ LITURGIE CÍRKVE  viz.

Zobrazeno 300×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio