Témata k nedělní a sváteční liturgii

TEDY I POHANŮM DAL BŮH, ABY SE OBRÁTILI, A TAK DOŠLI ŽIVOTA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 4. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 9.5.2022

Apoštolové a bratři v Judsku se dověděli, že i pohané přijali Boží slovo. Když pak Petr přišel do Jeruzaléma, věřící obrácení ze židovství mu dělali výčitky. „Vešel jsi k lidem neobřezaným a jedl jsi s nimi!“ Petr jim tedy začal po pořádku vykládat: „Byl jsem v městě Joppe a modlil jsem se. V tom okamžiku se zastavili tři muži u domu, kde jsme bydleli. Duch mi řekl, abych bez váhání šel s nimi. Když jsem začal mluvit, sestoupil na ně Duch Svatý jako na začátku na nás. Tu jsem si vzpomněl na slova Páně: `Jan křtil vodou, ale vy budete pokřtěni Duchem Svatým.' Jestliže tedy Bůh dal stejný dar jim jako nám, když jsme přijali víru v Pána Ježíše Krista, jak bych se mohl já odvážit klást Bohu překážky?“ Když to vyslechli, uklidnili se. Velebili Boha a říkali: „Tedy i pohanům dal Bůh, aby se obrátili, a tak došli života.“        Z  prvního čtení  ( Sk 11 ).

Dnešní čtení nám umožňuje poznat, že židokřesťané se obtížně vyrovnávali s tím, že se církev otevírá i pohanům. Dokonce sám Petr, věrohodná hlava církve, musí trpělivě vysvětlovat, jak si mohl dovolit někoho pokřtít, aniž by ho před tím nechal projít obřady uvedení do židovského společenství. Na základě Petrova svědectví je však jasné, že prvního z apoštolů přiměl  k tomuto rozhodnutí sám Bůh. A výsledek je přijat s uspokojením a nelíčeným překvapením.

Z evangelia ( Jan 10)Ježíš řekl: „Kdo nevchází do ovčince dveřmi, ale vniká tam jinudy, to je zloděj a lupič. Kdo však vchází dveřmi, je pastýř ovcí. Vrátný mu otevře a ovce slyší jeho hlas. Volá své ovce jménem a vyvádí je. Když všechny své ovce vyvede, jde před nimi a ovce ho následují, protože znají jeho hlas. Za cizím však nikdy nepůjdou, ale utečou od něho, protože hlas cizích neznají.“ Ježíš jim pověděl toto přirovnání, ale oni nepochopili, co jim tím chce říci. Ježíš proto řekl znovu: „Já jsem dveře k ovcím. Všichni, kdo přišli přede mnou, jsou zloději a lupiči, ale ovce je neuposlechly. Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mne, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu. Zloděj přichází, jen aby kradl, zabíjel a působil zkázu. Já jsem přišel, aby měly život a aby ho měly v hojnosti.“

Ježíš se představuje jako dobrý pastýř. Ale jen málo lidí chce dnes být „ovcí“, tím méně ovcí poslušnou. A už vůbec se lidem nechce patřit k nějakému stádu. Přesto Ježíš říká, že je pastýřem na věčných pastvinách, který zná cesty, jež jsou všem ostatním pastýřům neznámé. Svou výjimečnost prokazuje tím, že dává svůj život, aby tak potvrdil, že se chce opravdu stát naším pravým a dobrým vůdcem na cestě k definitivnímu cíli,  k věčnému životu. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí 9.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 11,1-18

Žalmy:  42,2-3; 43,3.4 ,  odpověď:    Má duše žízní po živém Bohu.   .

Evangelium: Jan 10,1-10

Zobrazeno 370×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio