Témata k nedělní a sváteční liturgii

UČEDNÍCI ŘEKLI JEŽÍŠOVI: VĚŘÍME, ŽE JSI VYŠEL OD BOHA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 7. NEDĚLI VELIKONOČNÍ - PAMÁTKA SV. ZDISLAVY 30.5.2022

Když byl Apollos v Korintě, prošel Pavel horními kraji a přišel do Efesu. Tam našel některé učedníky a zeptal se jich: „Dostali jste Ducha Svatého, když jste přijali víru?“ Odpověděli mu: „Ale ani jsme neslyšeli, že je nějaký Duch Svatý.“ Řekl pak: „Jak jste tedy byli pokřtěni?“ Oni pravili: „Křtem Janovým.“ Pavel je poučil: „Jan uděloval křest k obrácení a říkal lidu, aby uvěřili v toho, který přijde po něm, to je v Ježíše.“ Když to uslyšeli, dali se pokřtít ve jménu Pána Ježíše. Pavel na ně vložil ruce, a sestoupil na ně Duch Svatý, takže mluvili (neznámými) jazyky a pod vlivem vnuknutí. Těch mužů bylo celkem asi dvanáct. Potom šel do synagogy a po tři měsíce směle vystupoval a přesvědčivě kázal o Božím království.  Z  prvního čtení (Sk 19,1-8 ).

Maloasijské město Efez u Egejského moře, do něhož na své II. misijní cestě vstoupil apoštol Pavel, bylo místem, kde se setkávaly nejrůznější proudy prvotního křesťanství. Potkává se zde s početnou skupinou učedníků Jana Křtitele. Pavel je katechizuje a připomíná, že sám Jan Křtitel hlásal, že Ježíš je víc než on. Jde o vyjasnění vztahu mezi křtem Janovým, který se váže na pokání a křtem ve jméno Pána Ježíše, který je spojen s působením Ducha svatého. Duch svatý vstupuje na tyto učedníky a naplňuje je svými dary. 

Z evangelia (Jan 16,29-33):  Učedníci řekli Ježíšovi: „Teď mluvíš otevřeně, a ne obrazně. Nyní víme, že víš všechno a nepotřebuješ, aby se tě kdo na něco ptal. Proto věříme, že jsi vyšel od Boha.“ Ježíš jim odpověděl: „Nyní už věříte? Hle, přichází hodina ano, už je tu kdy se rozprchnete, každý do svého domova, a mne necháte samotného. Přesto však nejsem sám, neboť Otec je se mnou. Toto jsem k vám mluvil, abyste měli ve mně pokoj. Ve světě budete mít soužení. Ale buďte dobré mysli. Já jsem přemohl svět.“

Ježíš upozorňuje své učedníky, že po jeho odchodu k Otci to bude Duch svatý, který se jich ujme v jejich duchovním rozvoji a bude jejich skrytým učitelem. Jejich víra zatím ještě je příliš slabá a bude se muset značně upevnit, aby obstáli ve zkouškách, které je čekají. 

Odkaz  na    liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  pondělí 30.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 19,1-8

Žalmy: 68,2-3.4-5ac.6-7ab,  odpověď: Pozemské říše, zpívejte Bohu.

Evangelium: Jan 16,29-33

Zobrazeno 325×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio