Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUĎ DOBRÉ MYSLI, ODPOUŠTĚJÍ SE TI HŘÍCHY – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČVRTEK PO 13. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 30.6.2022

Betelský kněz Amasjáh vzkázal izraelskému králi Jorobeamovi: „Amos štve proti tobě uprostřed izraelského domu. Země nemůže snést všechny jeho řeči. Tak totiž mluví Amos: Jorobeam zahyne mečem a Izrael bude vyhnán ze své země!“ Amasjáh řekl také Amosovi: „Vidoucí, seber se a uteč do judské země, tam se živ a tam prorokuj! V Betelu už prorokovat nesmíš, neboť zde je králova svatyně a říšský chrám.“ Amos odpověděl Amasjáhovi: Hospodin mě vzal od stáda a řekl mi: `Jdi a prorokuj mému izraelskému lidu!' Nyní slyš Hospodinovo slovo: Ty říkáš: `Neprorokuj proti Izraeli.' Proto tak praví Hospodin: `Izrael bude vyhnán ze své země.'“(Z  prvního čtení Am 7 ).

Hospodin si přál mít na zemi proroky, kterým by propůjčil svůj hlas. Amose si Bůh vybral, aby prorokoval smutný osud, který v nejbližší době hrozí Izraeli. V pomluvách o Amosovi. vzkázaných králi ,o skutečných důvodech těchto hrozeb , totiž potřebě zříci se hříchu a obrátit se k Hospodinu s pokáním a prosbou o odpuštění, není věnováno ani jediné slovo.

Z evangelia (Mt 9,1-8): Ježíš vstoupil na loď, přeplavil se na druhou stranu a přišel do svého města. A hle – přinášeli mu ochrnulého, ležícího na lůžku. Když Ježíš viděl jejich víru, řekl ochrnulému: „Buď dobré mysli, synu, odpouštějí se ti hříchy.“ Někteří z učitelů Zákona si však pomyslili: „Ten člověk se rouhá!“ Protože Ježíš poznal jejich myšlenky, řekl: „Proč smýšlíte špatně ve svém srdci? Vždyť co je snadnější – říci: `Odpouštějí se ti hříchy', nebo říci: `Vstaň a choď '? Abyste však věděli, že Syn člověka má moc odpouštět na zemi hříchy“ – řekl ochrnulému: „Vstaň, vezmi své lůžko a jdi domů!“ A on vstal a odešel domů. Když to zástupy viděly, zmocnila se jich bázeň a velebily Boha, že dal takovou moc lidem.

Lidé, kteří přinesli ochrnulého k Ježíšovi, si přejí, aby ho uzdravil. Ježíš je nezklame. Je hluboce zasažen starostí, kterou mají přátelé ochrnulého muže. Jejich víra a péče ho přiměla k tomu, aby nemocného duchovně i tělesně uzdravil. Znalci Zákona se zlobili a podezírali Ježíše. že se rouhá, když prohlašuje odpuštění hříchů. Zástupy lidí však nakonec chválily Boha, že dal lidem takovou moc. Ježíš byl více než učitel a kazatel: dokázal uzdravovat. Ale ani to nebylo všechno. Přišel na svět, aby nám svými slovy a svým jednáním ukázal, jaký je skutečně Bůh.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova - čtvrtek 30.6.2022.  

1. čtení: Am 7,10-17

Žalmy:  19,8.9.10.11,odpověď: Hospodinovy výroky jsou pravdivé, všechny jsou spravedlivé.

Evangelium:  Mt 9,1-8 

Zobrazeno 260×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio