Témata k nedělní a sváteční liturgii

DEJTE SI POZOR, ABYSTE NEKONALI DOBRÉ SKUTKY OKÁZALE PŘED LIDMI, JINAK NEMÁTE ODPLATU U SVÉHO OTCE V NEBESÍCH - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 11. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 15.6.2022

Když Hospodin chtěl odnést Eliáše ve vichřici do nebe, šel Eliáš a Elizeus do Jericha, řekl Eliáš Elizeovi: "Zůstaň, prosím, zde, neboť Hospodin mě posílá k Jordánu." Elizeus odpověděl: "Jako že je živ Hospodin a jako že jsi živ ty, neopustím tě!" Šli tedy oba. Když tak spolu šli a mluvili, hle - ohnivý vůz s ohnivými koňmi oddělil je od sebe a Eliáš vystoupil ve vichřici do nebe. Elizeus to viděl a zvolal: "Otče můj, otče můj, který řídíš válečný vůz Izraele!" Když už ho neviděl, chopil se svých šatů a roztrhl je na dva kusy. Zdvihl Eliášův plášť, který z něho spadl, obrátil se a stanul na břehu Jordánu, udeřil jím o vodu a pravil: "Kde je Hospodin, Bůh Eliášův?" Když udeřil o vodu, ta se rozdělila na dvě strany a Elizeus přešel.Z  prvního čtení (2 Král 2).

Prorok Eliáš má svého nástupce, kterým je Elizeus. Předal mu symbolicky prorocký plášť, předal mu víru a předal mu úkoly. Příběh z 2. knihy královské nám připomíná důležitost předávání víry a přebírání úkolů v církvi. Pro církev - její kontinuitu i obnovu - je nezbytné předávání víry mezi generacemi a také přebírání úkolů novými služebníky v církvi.

Z evangelia (Mt 6 )Ježíš řekl svým učedníkům: "Dejte si pozor, abyste nekonali dobré skutky okázale před lidmi, jinak nemáte odplatu u svého Otce v nebesích. Když tedy dáváš almužnu, nevytrubuj před sebou, jak to dělají pokrytci v synagogách a na ulicích, aby je lidé velebili. Amen, pravím vám: Ti už svou odplatu dostali. Když však dáváš almužnu ty, ať neví tvoje levice, co dělá tvoje pravice, aby tvoje almužna zůstala skrytá, a tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí. A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci. Ti se rádi stavějí k modlitbě v synagogách a na rozích ulic, aby je lidé viděli. Amen, pravím vám: Ti už svou odplatu dostali. Když se však modlíš ty, vejdi do své komůrky, zavři dveře a modli se k svému Otci, který je ve skrytosti, a tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí. A když se postíte, nedělejte ztrápený obličej jako pokrytci. Ti totiž dělají svůj obličej nevzhledným, aby lidem ukazovali, že se postí. Amen, pravím vám: Ti už svou odplatu dostali. Když se však postíš ty, pomaž si hlavu a umyj si tvář, abys neukazoval lidem, že se postíš, ale svému Otci, který je ve skrytosti; a tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí."¨

Když Ježíš mluví o modlitbě, půstu a almužně, vyzývá nás, abychom nehleděli jen na sebe, ale vnímali širší souvislosti. Ježíš nás žádá, abychom zkoumali svou motivaci k těmto úkonům. Modlitba, půst a almužna jsou pouze prostředky k dosažení cíle. Podle katolického katechismu modlitba, půst a almužna vyjadřují obrácení ve vztahu k sobě samému, k Bohu a k druhým.V Božím království nemá místo okázalost ani prázdná chvála. Nejde v něm o to, vypadat zbožně, aby druzí obdivovali naši svatost. Jde v něm o vztahy; na prvním místě k našemu nebeskému Otci a potom k našim bližním.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  středu 15.6.2022.  

1. čtení: 2 Král 2,1.6-14

Žalmy: 31,20.21.24,  odpověď: Vzmužte se a buďte srdnatí, všichni, kdo spoléháte na Hospodina.

Evangelium: Mt 6,1-6.16-18

Zobrazeno 188×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio