Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLÁSAL BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ A UČIL O PÁNU JEŽÍŠI KRISTU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 7. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 4.6.2022

Když jsme dorazili do Říma, dostal Pavel dovolení, že může bydlet sám s vojákem, který ho hlídal. Za tři dni potom svolal si tamější židovské přední muže. Když se sešli, řekl jim: „Bratři, já jsem neudělal nic proti izraelskému lidu ani proti zvykům přijatým od předků. Přesto však jsem byl z Jeruzaléma v poutech vydán do moci Římanům. Ti mě po výslechu chtěli propustit, protože jsem se nedopustil žádného provinění, za které bych zasluhoval smrt. Když se však židé proti tomu stavěli, byl jsem nucen odvolat se k císaři, ale ne proto, že bych chtěl na svůj národ něco žalovat. Kvůli tomu jsem si přál, abych vás mohl uvidět a promluvit s vámi. Vždyť pro naději Izraele v Mesiáše nosím tenhle řetěz.“ Celá dvě léta zůstal pak ve svém najatém bytě a přijímal všechny, kdo k němu přicházeli. Zcela otevřeně a bez překážek hlásal Boží království a učil o Pánu Ježíši Kristu.Z  prvního čtení (Sk 28).

Apoštol Pavel dospěl z Césareje do Říma, kam se odvolal k soudnímu řízení proti nespravedlivému uvěznění v důsledku obžaloby židovské velerady. Důležité přitom bylo, že Pavel, jako jeden z hlavních svědků života, smrti a vzkříšení Ježíše, přitom současně dovršil své poslání svědčit o tom všem a všude je ohlašovat a každou situaci proměnit v příležitost vyznání, že Ježíš Kristus je Pán a Spasitel.

Z evangelia (Jan 21,20-25 )Petr se obrátil a viděl, jak za ním jde učedník, kterého Ježíš miloval a který ležel při večeři na jeho prsou a zeptal se: „Pane, kdo tě zradí?“ Když ho tedy Petr viděl, zeptal se Ježíše: „Pane, a co on?“ Ježíš mu odpověděl: „Jestliže chci, aby zůstal, až přijdu, proč se o to staráš? Ty mě následuj!“ Mezi bratry se proto rozšířila řeč, že ten učedník nezemře. Ježíš však Petrovi neřekl: „Nezemře“, ale: „Jestliže chci, aby zůstal, až přijdu, proč se o to staráš?“ To je ten učedník, který o tom všem vydává svědectví a to všechno zaznamenal a víme, že jeho svědectví je pravdivé. Je však ještě mnoho jiných věcí, které Ježíš vykonal. Kdyby měla být vypsána každá zvlášť, myslím, že by celý svět neobsáhl knihy o tom napsané.

I v této chvíli je Petr stále příliš lidský a spontánní a chce vědět, co bude s jeho blízkým spolupracovníkem, v něčem možná i rivalem. Ježíš odpovídá pouze: Následuj mě! A co on? zeptal se Petr. Nezní tu náznak určitého soupeření? Ani tak významný apoštol by se neměl plést do osobních vztahů mezi druhými lidmi a Bohem. V Ježíšově poznámce zaznívá výtka: Proč se o to staráš?

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  sobotu 4.6.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 28,16-20.30-31

Žalmy: Žl 11,4.5+7 ,  odpověď: Zbožní uzří tvou tvář, Hospodine.

Evangelium: Jan 21,20-25

Zobrazeno 390×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio