Témata k nedělní a sváteční liturgii

JDI A ZVĚSTUJ BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - 13. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 26.6.2022

Hospodin řekl Eliášovi: „Elizea, pomaž za proroka místo sebe!“ Když Eliáš odešel z hory, nalezl Elizea, jak právě oral. Měl před sebou dvanáct spřežení, on sám byl při dvanáctém. Eliáš šel kolem něho a hodil na něj svůj plášť. Elizeus opustil býky, běžel za Eliášem a řekl: „Prosím, ať mohu políbit svého otce a svou matku a pak půjdu za tebou.“ Eliáš odpověděl: „Jdi a vrať se; co jsem ti měl učinit, to jsem udělal.“ Elizeus vstal, šel za Eliášem a sloužil mu.Z  prvního čtení  (1 Král 19 ).

V příběhu z první knihy Královské čteme, jak byl z příkazu Hospodina povolán k prorocké službě Elizeus, následovník  proroka Eliáše. Odpovídá pohotově a okamžitě. Všechno světské opouští, aby mohl přijmout poslání, kterým ho pověřil Bůh. 

Ze  druhého  čtení(Gal 5 ): Bratři! To je ta svoboda, ke které nás osvobodil Kristus. Buďte v tom tedy pevní a nenechte se zase zapřáhnout do toho otrockého chomoutu. Bratři, vy jste byli povoláni ke svobodě. Ta svoboda však nesmí být záminkou, abyste se vraceli k prosazování sebe. Spíše si navzájem posluhujte láskou. Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: `Miluj svého bližního jako sebe.' Chci říci toto: Žijte duchovně, a nepropadnete žádostem těla. Tělo totiž touží proti duchu, a duch zase proti tělu. Jestliže se však necháváte vést Duchem, nejste už pod Zákonem.

Úryvek z listu Galaťanůmnás uvádí přímo do ústředního poselství “Pavlova evangelia“. Kristova smrt a vzkříšení osvobozují od hříchu ty, kteří věří v Krista. Působením Ducha svatého máme naději, že dospějeme ke spáse. Necháme-li se jím vést, jsme uváděni do nové situace, v níž nejvyšší hodnotou je láska, protože ta jediná má schopnost osvobodit nás od sobectví a učinit nás opravdu šťastnými. 

Z evangelia (Lk 9 )Když se přibližovala doba, kdy měl být Ježíš vzat vzhůru, pevně se rozhodl jít do Jeruzaléma. Poslal před sebou posly a ti cestou přišli do jedné samařské vesnice, aby tam připravili nocleh. Ale Samaritáni ho nepřijali, protože měl namířeno do Jeruzaléma. Když to viděli učedníci Jakub a Jan, řekli: „Pane, chceš, abychom svolali z nebe oheň, aby je zahubil?“ On se však obrátil a přísně je pokáral. Pak šli do jiné vesnice. A jak šli, cestou mu někdo řekl: „Půjdu za tebou všude, kam půjdeš.“ Ježíš mu však odpověděl: „Lišky mají doupata a nebeští ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kam by hlavu položil.“ Jiného zase vybídl: „Pojď za mnou!“ On však řekl: „Pane, dovol mi, abych napřed šel pochovat svého otce.“ Odpověděl mu: „Nech, ať mrtví pochovávají své mrtvé. Ale ty jdi a zvěstuj Boží království!“ A ještě jiný řekl: „Půjdu za tebou, Pane; jen mi dovol, abych se napřed rozloučil doma s rodinou.“ Ježíš mu však odpověděl: „Žádný, kdo položil ruku na pluh a ohlíží se za sebe, není způsobilý pro Boží království.“

Znění Lukášova evangelia vystihuje odhodlání těch, kteří chtějí následovat Krista. Ježíš porovnává přání jednoho z nich se skutečností Božího povolání. Následování Krista je cesta kompletního odevzdání se Otcově vůli.  Dosavadní jistoty se ztrácejí. Jedinou jistotou je Kristus. Nic nemůže být stavěno nad Kristovu lásku, aby tak srdce učedníka, bylo svobodné, aby byl schopen přijmout Kristovo smýšlení, mohl se úplně podřídit Boží vůli, přijímat dary jeho milosti a budovat jeho království. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  neděli 26.6.2022.  

1. čtení: 1 Král 19,16b.19-21

Žalmy: 16,1-2a+5.7-8.9-10.11,  odpověď: Ty jsi, Hospodine, mým dědičným podílem.

2. čtení:  Gal 5,1.13-18

Evangelium:  Lk 9,51-62 Na  slovo navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:167 „Svátosti – orgány mystického těla Kristova“ - viz.

Zobrazeno 248×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio