Témata k nedělní a sváteční liturgii

MĚJTE SE NA POZORU PŘED NEPRAVÝMI PROROKY – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 12. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 22.6.2022

Když král slyšel slova Zákona, roztrhl si šat a poručil knězi a královskému ministru: „Jděte se zeptat Hospodina na to, co říká tato kniha, která byla právě nalezena, o mně, o lidu, o celém Judovi, neboť velký musí být Hospodinův hněv, který vzplál proti nám, poněvadž naši otcové neposlouchali slova této knihy a nejednali podle toho všeho, co je v ní psáno.“ Král obeslal všechny přední muže Judy z Jeruzaléma a shromáždil je k sobě. Král vystoupil do Hospodinova domu a s ním všichni judští muži a všichni obyvatelé Jeruzaléma, kněží, proroci, všechen lid od malého k velkému. Dal číst posluchačům všechna slova smlouvy nalezené v Hospodinově domě. Král stál na vyvýšeném místě a sjednal před Hospodinem smlouvu, že budou jednat podle Hospodina, zachovávat jeho příkazy, výstrahy a nařízení celým srdcem a celou duší, že budou uplatňovat slova této smlouvy, napsaná v této knize. Všechen lid se ke smlouvě přidal.

Z  prvního čtení (2 Král 22+23).

Za vlády králů Judy a Izraele došlo postupně k odpadnutí od víry . Zmizely dokonce stopy po knize Smlouvy, v níž byl hlásán jediný Bůh a jediný chrám. V době krále Jóšijáha (640-609) byla kniha znovu nalezena. Král dal číst Zákon, obnovil smlouvu s Hospodinem a připravil v zemi reformy. 

Z evangelia (Mt 7,15-20)

Ježíš řekl svým učedníkům: „Mějte se na pozoru před nepravými proroky: přicházejí k vám převlečeni za ovce, ale uvnitř jsou draví vlci. Poznáte je po jejich ovoci. Copak se sklízejí z trní hrozny nebo z bodláků fíky? Tak každý dobrý strom nese dobré ovoce, ale špatný strom nese špatné ovoce. Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce ani špatný strom nést dobré ovoce. Každý strom, který nenese dobré ovoce, bude poražen a hozen do ohně. Poznáte je tedy po jejich ovoci.“

Ježíš nás varuje před falešnými proroky a dává nám velice konkrétní a praktické pravidlo rozlišování: poznáte je po ovoci. Svět je dnes zmatený, plný nejrůznějších návodů na štěstí a blahobyt a zároveň plný násilí, utrpení, válek a osamělosti. Musíme rozlišovat mezi špatnými a dobrými proroky. Mohla by zarážet Ježíšova slova o soudu: strom, který nenese ovoce, bude poražen a hozen do ohně. Chce tím říci, že jeho výzva, aby nesl dobré ovoce, je velice naléhavá.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  středu 22.6.2022.  

1. čtení: 2 Král 22,8-13; 23,1-3

Žalmy: 119,33.34.35.36.37.40 ,  odpověď: Ukaž mi, Hospodine, cestu svých příkazů.

Evangelium:  Mt 7,15-20

 

Zobrazeno 220×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio