Témata k nedělní a sváteční liturgii

MODLETE SE ZA TY, KDO VÁS PRONÁSLEDUJÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ÚTERÝ PO 11. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 14.6.2022

Když zemřel Nábot, ozvalo seHospodinovo slovo Eliášovi: "Vstaň, sestup naproti Achabovi, králi izraelskému, který sídlí v Samaří. Hle, je v Nábotově vinici, neboť tam sestoupil, aby se jí zmocnil. Řekneš mu: `Tak praví Hospodin: Zabil jsi a zmocnil ses?' Poněvadž ses zaprodal k tomu, co je zlé v Hospodinových očích, hle - já na tebe přivedu neštěstí Jistě nikdo nebyl takový jako Achab, který se zaprodal k tomu, co je zlé v Hospodinových očích, poněvadž ho svedla jeho žena Jezabel. Když Achab slyšel jeho slova, roztrhl si šaty, oblékl si žínici na holé tělo, postil se a chodil stísněn. Tu se ozvalo Hospodinovo slovo Eliášovi: "Vidíš, jak se Achab pokořil přede mnou? Poněvadž se přede mnou pokořil, nepřivedu neštěstí na jeho dům v jeho dnech, ale přivedu neštěstí ve dnech jeho syna."Z  prvního čtení (1 Král 21 ).

Včera jsme četli o králi Achabovi, jakým hnusným podvodem získal vinici a o zákonu odplaty`OKO ZA OKO A ZUB ZA ZUB'. Jakkoliv je tento zákon neoblomný, mírní ho lítost viníka a milosrdenství Boží. 

Z evangelia (Mt 5,43-48 ): Ježíš řekl svým učedníkům: "Slyšeli jste, že bylo řečeno: `Miluj svého bližního' a měj v nenávisti svého nepřítele. Ale já vám říkám: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Tak budete syny svého nebeského Otce, neboť on dává vycházet svému slunci pro zlé i pro dobré a sesílá déšť spravedlivým i nespravedlivým. Jestliže tedy milujete ty, kdo milují vás, jakou budete mít odměnu? Copak to nedělají i celníci? A jestliže pozdravujete jen své bratry, co tím děláte zvláštního? Copak to nedělají i pohané? Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec."

Jak vnitřně reagujeme na někoho, kdo nám ubližuje? Toužíme po pomstě? V několika verších dnešního evangelia nás Ježíš vyzývá k proměně našeho spontánního postoje k těm, kdo nám ubližují. Říká, že Boží láska je naprostá, bezmezná, dokonce iracionální. Ježíšovo učení o Božím království je náročné. Máme milovat i své nepřátele. Máme být dokonalí, jako je dokonalý náš nebeský Otec. Bůh jedná s každým stejně, s přítelem i nepřítelem. Bůh má rád všechny. Bůh nevrací rány ani netrestá.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  úterý 14.6.2022.  

1. čtení: 1 Král 21,17-29

Žalmy: 51,3-4.5-6a.11+16,odpověď: Smiluj se, Pane, neboť jsme zhřešili.

Evangelium: Mt 5,43-48

 

Zobrazeno 310×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio