Témata k nedělní a sváteční liturgii

NÁSLEDUJ MĚ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK 3.6.2022 - PAMÁTKA SV. KARLA LWANGY A DRUHŮ MUČEDNÍKŮ

Král Agrippa zavítal do Césareje; přišel pozdravit Festa. Festus přitom předložil králi Pavlův případ: „Je tady ve vazbě ještě z Felixovy doby jeden vězeň. Když jsem byl v Jeruzalémě, velekněží a židovští starší podali na něho žalobu a žádali, aby byl odsouzen. Odpověděl jsem jim, že Římané nemají ve zvyku, aby vydali nějakého člověka dříve, než by obžalovaný měl svoje žalobce před sebou a než by se mu dostalo příležitosti hájit se proti obvinění. Když sem tedy přišli, hned druhý den jsem bez odkladu zasedl k soudu a nařídil toho muže předvést. Žalobci se sice postavili proti němu, ale nekladli mu za vinu žádnou ze špatností, které jsem předpokládal. Měli proti němu jen nějaké sporné otázky o jejich náboženství a o nějakém mrtvém Ježíšovi, o kterém však Pavel tvrdil, že žije. Já jsem byl na rozpacích, co s těmi spornými otázkami. Proto jsem se ho zeptal, zdali by nechtěl jít do Jeruzaléma a tam se dát soudit v tomto sporu. Ale Pavel podal odvolání, aby byl ponechán ve vazbě, dokud by o něm nerozhodl císař. Proto jsem nařídil, aby zůstal ve vězení, až ho budu moci poslat k císaři.“Z  prvního čtení (Sk 25,13b-21). 

Na apoštola Pavla, jak jsme četli včera ze Skutků apoštolů,  byla židovskou veleradou podána žaloba  a už druhým rokem čekal ve vězení na spravedlivý soudní proces, o kterém předpokládal, že proběhne až v Římě.  Doufal, že i tam se dokáže obhájit a současně podat významné svědectví o události Ježíšova zmrtvýchvstání.

Z evangelia (Jan 21,15-19)Když se Ježíš ukázal svým učedníkům a posnídali, zeptal se Ježíš Šimona Petra: „Šimone, synu Janův, miluješ mě více než ti zde?“ Odpověděl mu: „Ano, Pane, ty víš, že tě miluji.“ Ježíš mu řekl: „Pas mé beránky.“ Podruhé se ho zeptal: „Šimone, synu Janův, miluješ mě?“ Odpověděl mu: „Ano, Pane, ty víš, že tě miluji.“ Ježíš mu řekl: „Pas moje ovce.“ Zeptal se ho potřetí: „Šimone, synu Janův, miluješ mě?“ Petr se zarmoutil, že se ho potřetí zeptal: „Miluješ mě?“, a odpověděl mu: „Pane, ty víš všechno ty víš, že tě miluji!“ Ježíš mu řekl: „Pas moje ovce! Amen, amen, pravím ti: Dokud jsi byl mladší, sám ses přepásával a chodils, kam jsi chtěl. Ale až zestárneš, vztáhneš ruce, a jiný tě přepásá a povede, kam nechceš.“ To řekl, aby naznačil, jakou smrtí oslaví Boha. A po těch slovech ho vyzval: „Následuj mě!“

Důraz, který klade Ježíš při rozhovoru s apoštolem Petrem na lásku, ukazuje, že láska je nutnou podmínkou k nastolení vztahu synovské oddanosti, který má mít Petr ke svému Pánu. Pastýřská služba, ke které je Petr předurčen, se nezakládá na nějakých lidských kvalitách ani na čestných místech nebo touze po moci, nýbrž na vztahu důvěry a niterného společenství, který nelze posuzovat lidskými měřítky, protože jej zná jedině Pán, jejž zkoumá srdce člověka.A Boží Syn, který srdce apoštola dobře zná . mu odpovídá tím, že ho posílá „pást jeho stádo“ – jeho církev  a následovat Ježíše jako jediného vzoru každého z jeho učedníků. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužběslova na  pátek 3.6.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 25,13b-21

Žalmy: 103,1-2.11-12.19-20ab,  odpověď: Hospodin si zřídil na nebi trůn.

Evangelium: Jan 21,15-19 

Zobrazeno 431×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio