Témata k nedělní a sváteční liturgii

NESHROMAŽĎUJTE SI POKLADY NA ZEMI, ALE V NEBI – Z BOHOSLUŽBY SLOVA NA PÁTEK PO 11. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 17.6.2022

Když Atalja, matka krále Achazjáha, viděla, že její syn je mrtev, rozhodla se vyhubit všechno královské potomstvo. Dcera krále Jorama a sestra Achazjáhova, vzala syna Achazjáhova a tajně ho odvedla ze středu královských synů, kteří byli pobíjeni, a skryla ho před Ataljou v ložnici, takže nebyl zabit. Byl s ní ukryt v Hospodinově domě šest let, zatímco Atalja vládla nad zemí. Sedmého roku poslal velekněz Jojada pro tělesné stráže a přivedl je k sobě do Hospodinova domu. Pak jim ukázal králova syna, vyvedl králova syna, prohlásil ho za krále a pomazal. Lidé volali: "Ať žije král!" Atalja slyšela hlas lidu, přišla k lidu do Hospodinova domu a zvolala: "Zrada!"  Kněz poručil, aby nebyla zabita v Hospodinově domě. Vložili tedy na ni ruce a šla do královského domu cestou, kudy vcházeli koně, a tam byla zabita. Jojada sjednal smlouvu mezi Bohem a králem i lidem, který se zavázal, že bude lidem Hospodinovým, a druhou smlouvu mezi králem a lidem. Všechen lid přišel do Bálova chrámu, zbořili ho, jeho oltáře a obrazy rozbili na kusy a kněze Bálova zabili před oltáři. Všechen venkovský lid se radoval. Z  prvního čtení (2 Král 11). 

Atalja, která je potomkem zlé královny Jezabel, po smrti syna, zákonného dědice trůnu, se zmocní Judského království a vyhubí zbylou královskou dynastii až na jediného skrytého z potomků. A ten je po sedmi letech jejího panování prohlášen králem. Iniciativy se přitom chopí příslušníci kněžské třídy, odhalují, jaké nebezpečí vychází z modlářského chrámu Bála, odstraní ze scény Atalju a umožní obnovení smlouvy s Hospodinem. 

Z evangelia (Mt 6,19-23 ): Ježíš řekl svým učedníkům: "Neshromažďujte si poklady na zemi, kde je kazí mol a rez a kam se zloději prokopávají a kradou. Shromažďujte si však poklady v nebi, kde je ani mol, ani rez nekazí a kam se zloději nemohou prokopat a krást. Vždyť kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce. Oko je pro tělo jako svítilna. Je-li tedy tvé oko zdravé, celé tvé tělo bude jasné. Je-li však tvé oko nemocné, celé tvé tělo bude temné. Jestliže tedy tvé vnitřní světlo je tmou, jak hluboká bude sama temnota!"

Ježíš nám připomíná, že Bůh každého z nás pozorně sleduje, dívá se do našeho nitra a vyzývá nás, abychom se sami sebe ptali, kde leží naše skutečné priority. Kde je mé srdce? Můj poklad? Je to něco trvalého, co nemůže zničit mol nebo rez, nebo je to něco materiálního či abstraktního jako peníze, úspěch nebo popularita? Když nahlížím do svého srdce, možná zjišťuji, že je rozdělené, váhavé, rozpolcené mezi odlišné nebo dokonce protichůdné náklonnosti, že jeho světlo je slabé a neosvěcuje mou cestu životem.Je-li mé srdce v temnotě, poděkuji Ježíšovi za jeho slovo, které mě vyvádí ze světské temnoty a svítí na mou cestu k pravému pokladu, ukrytém v nebeském království. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na  pátek 17.6.2022.  

1. čtení:  2 Král 11,1-4.9-18.20

Žalmy: 132,11.12.13-14.17-18

,  odpověď: Hospodin si vyvolil Sión za své sídlo.

Evangelium:  Mt 6,19-23

Zobrazeno 299×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio