Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUDETE NENÁVIDĚNI PRO MÉ JMÉNO. ALE KDO VYTRVÁ AŽ DO KONCE, BUDE SPASEN – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PÁTEK PO 14. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 8.7.2022

Toto praví Hospodin: „Vrať se, Izraeli, k Hospodinu, svému Bohu, neboť jsi padl pro svou nepravost. Vezměte s sebou slova modlitby a obraťte se k Hospodinu; řekněte mu: `Odpusť každou nepravost a laskavě přijmi, když ti budeme obětovat plod svých rtů. Asýrie nás nezachrání, na koně nevsedneme, nebudeme již říkat: Bohové naši! dílu svých rukou, poněvadž sirotek najde u tebe slitování.' Zhojím jejich zradu, milovat je budu velkodušně, neboť můj hněv se od nich odvrátí. Rosou budu Izraeli, vykvete jak lilie, jak Libanon vyžene své kořeny. Rozprostřou se jeho ratolesti, jak oliva bude se skvít, jak Libanon bude vonět. Vrátí se a v mém stínu budou bydlet, obilí budou pěstovat, vyraší jak réva, budou mít věhlas jak libanonské víno. K čemu budou modly? Vyslyším ho a shlédnu na něj, jsem zeleným cypřišem, ode mě je tvůj plod.“ Kdo je moudrý, kéž tomu porozumí, kdo má důvtip, ať to pozná! Přímé jsou Hospodinovy cesty, spravedliví po nich kráčejí, bezbožní však na nich padnou.Z  prvního čtení (Oz 14,2-10).

Toto poslední Ozeášovo proroctví je velkolepé svým obsahem a lyricky procítěným podáním. Prorok znovu hlásá zanícenou Boží lásku k Izraeli. Vyzývá k návratu k Hospodinu s vědomím vlastních provinění a tím, že je klamná veškerá důvěra ve vlastní iniciativy odtržené od Boha. Tak národ rozkvete jako lilie a bude kráčet spravedlivým životem po Hospodinových cestách. 

Z evangelia (Mt 10,16-23): Ježíš řekl svým apoštolům: „Já vás posílám jako ovce mezi vlky! Buďte tedy opatrní jako hadi a bezelstní jako holubice. Mějte se na pozoru před lidmi! Budou vás totiž vydávat soudům a bičovat v synagogách, budou vás vodit před vladaře a krále kvůli mně, abyste vydali svědectví jim a také pohanům. Až vás vydají soudu, nedělejte si starosti, jak nebo co máte mluvit, protože v tu chvíli vám bude dáno, co máte mluvit. Neboť to už pak nemluvíte vy, ale mluví skrze vás Duch vašeho Otce. Budete ode všech nenáviděni pro mé jméno. Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen. Když vás budou pronásledovat v jednom městě, utečte do jiného. Amen, pravím vám: Nebudete hotovi s izraelskými městy, než přijde Syn člověka.“

Z úryvku Matoušova evangelia proudí dramatická, ale spásná síla příslušnosti ke Kristu. Toto nové poučení o vyslání apoštolů je zahájeno důrazným počátečním zvoláním. Znamená výzvu chodit cestami mírnosti a nenásilí, avšak s vědomím , že jsme obklopeni dravým a útočícím světem. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pátek 8.7.2022.  

1. čtení: Oz 14,2-10

Žalmy:  51,3-4.8-9.12-13.14+17,  odpověď: Má ústa ať zvěstují, Pane, tvou chválu.

Evangelium:   10,16-23 

Zobrazeno 206×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio