Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEBESKÉ KRÁLOVSTVÍ JE PODOBNÉ POKLADU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 17. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 27.7.2022

Běda mně, má matko, že jsi mě porodila, abych se hádal a přel s celým světem! Nepůjčil jsem ani mně nikdo nepůjčil, a přece mi všichni zlořečí. Tvé slovo se mi stalo radostí a potěšením srdce, protože mám tvé jméno, Hospodine, Bože zástupů! Tvou rukou veden v samotě sedím, neboť jsi mě naplnil hněvem. Proč je má bolest trvalá, má rána beznadějná, nechce se zhojit? Budeš mi jako klamavý potok, voda, na kterou není spolehnutí? Proto tak pravil Hospodin: „Vrátíš-li se ke mně, nechám tě u sebe a zase mi budeš sloužit; oddělíš-li vzácné od braku, budeš zase mými ústy; oni se budou obracet k tobě, ale ty se nebudeš obracet k nim. Učiním z tebe tomuto lidu nepřístupnou zeď. Když budou bojovat proti tobě, nic nezmohou, neboť já jsem s tebou, abych ti pomohl, abych tě vysvobodil – praví Hospodin. Vysvobodím tě z ruky násilníků.“  Z  prvního čtení (Jer 15).

Prorok si stěžuje Bohu na obtížnost poslání, které mu bylo svěřeno. Vzpomíná na své původní nadšení a na radost prvního setkání se slovem Hospodina , které se stalo středem a smyslem celého jeho života. Na Boží iniciativu odpověděl Jeremiáš bezvýhradnou ochotou s vědomím , že se rozhodl hledat nebeské království a patřit Bohu. Důsledkem jeho služby Božímu slovu však byla osamělost. Jeho vrstevníci ho odmítají a dokonce proti němu bojují. Hospodin následně potvrzuje jeho svízelné poslání a obnovuje slib, že jeho mise dobře skončí. Zaručuje mu svou ochranu. Bude-li mu i nadále věrný, obdrží sílu, aby odolal všem odpůrcům. 

Z evangelia (Mt 13,44-46): Ježíš řekl zástupům: „Nebeské království je podobné pokladu ukrytému v poli. Když ho člověk najde, zakryje ho a s radostí nad ním jde, prodá všechno, co má, a to pole koupí. Nebeské království je také podobné obchodníku, který hledá vzácné perly. A když najde jednu drahocennou perlu, jde, prodá všechno, co má, a koupí ji.“

Podobenství o pokladu a perle nám důrazně připomínají vzácnost a jedinečnou drahocennost Božího království, tedy Boží milosti, vlády v duši člověka a všech nadpřirozených Božích darů. Křesťan, který to pochopil, musí být pln překypující radosti podobně jako chudý rolník, který našel na poli starý zakopaný poklad a jako bohatý kupec, jenž objevil nadmíru cennou perlu. Chudoba či bohatství, stejně jako ostatní světské záležitosti, ztrácejí na významu ve vztahu k úžasné drahocennosti spásy, takže bezpodmínečná ochota zřeknout se pro spásu i nejmilejších věcí se stane samozřejmostí. Boží království je poklad cenný jako nejvzácnější perla a mělo by být naší největší a nejdůležitější cenností.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na středu 27.7.2022.  

1. čtení: Jer 15,10.16-21

Žalmy: 59,2-3.4-5a.10-11.17.18, odpověď: Bůh je mé útočiště, když je mi úzko.

Evangelium:  Mt 13,44-46

Zobrazeno 281×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio